Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Festival talianskeho filmu ponúka príbehy o hľadaní identity človeka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Všetky filmy budú uvedené v taliančine s titulkami.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Hľadanie identity človeka v rôznych kontextoch a životných situáciách, kontrasty svetov, originálne pohľady na rodinný život i zločin. Aj to sú témy, ktoré prináša osem filmov Stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest. Podujatie, ktoré má v programe snímky ocenené a uvedené na festivaloch v Cannes, Benátkach či Karlových Varoch, za v piatok začína v bratislavskom Kine Lumiére. "Nebudú chýbať najnovšie diela režisérov ako sú Nanni Moretti či Marco Bellocchio a ani obľúbení herci Elio Germano, Toni Servillo či Riccardo Scamarcio," TASR informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

Pripomenula, že minulý rok sa festival konal prvý raz online, tohto roku sa vracia do kinosál. Programová ponuka je rozdelená do štyroch dní. Každý deň sa premieta o 18.00 aj o 20.00 h. Všetky filmy budú uvedené v taliančine s titulkami.

Prvou snímkou festivalu je filmový debut režisérskej dvojice Alessio Rigo de Righi a Matteo Zoppis Legenda o krabom kráľovi. Začína sa v dnešnom Taliansku. Starí poľovníci si spoločne spomínajú na Lucianov príbeh z konca 19. storočia. Večne opitý Luciano žije v malom mestečku v kraji Tuscia. Jeho spôsob života a ustavičný vzdor proti despotickému princovi z neho urobili vydedenca. Pri zúfalom pokuse ochrániť milovanú ženu pred princom sa Luciano dopustí podlého činu a ten ho donúti utiecť do Ohňovej zeme. Honba za pokladom v spoločnosti námorníkov bez zábran mu pomôže vykúpiť sa zo starých hriechov. Avšak zlatá horúčka nemôže v opustenom kraji zasiať nič iné než zradu, chamtivosť a šialenstvo. Nevšedná snímka zaujala na prestížnych medzinárodných festivaloch v Cannes, Karlových Varoch, ale aj v Jeruzaleme a New Yorku.

Prvý festivalový večer ponúka aj novinku Tri poschodia z dielne oceňovaného režiséra Nanniho Morettiho, v ktorého tvorbe sa opakuje téma zodpovednosti voči deťom, povinnosti vychovávať ich, strach, že ich stratíme, nádej, že ich opäť nájdeme. Režisér im zostáva verný aj pri svojej najnovšej snímke s hviezdnym obsadením: Margherita Buy, Riccardo Scamarcio a Alba Rohrwacher, vo filme si zahral aj sám Moretti. "Po prvý raz inscenuje príbeh iného autora, film je adaptáciou rovnomenného románu Eškola Neva. Séria nečakaných udalostí radikálne zmení životy obyvateľov rímskeho bytového domu," priblížila Golianová film, ktorý sprevádza dlhý zoznam festivalov, kde ho s úspechom prezentovali. Videli ho diváci v Cannes, Toronte, ďalej na festivale v Melbourne i Haife.

V poradí 19. ročník MittelCinemaFestu potrvá do pondelka 22. novembra. Uzavrie ho film Chiara vychádzajúcej hviezdy súčasnej talianskej kinematografie Jonasa Carpignana.