Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Festival TvorBA 2020 sa uskutoční začiatkom decembra online

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do virtuálneho priestoru sa presunú diela najlepších výtvarníkov, filmárov a fotografov, informuje Alexandra Žilavá.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Festival neprofesionálneho umenia TvorBA sa tento rok uskutoční od 1. do 6. decembra a bude online. TASR o tom informovala Alexandra Žilavá z Národného osvetového centra (NOC), ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

"Sezóna súťaží neprofesionálneho umenia prebieha v tomto roku v 'polovičnej forme', preto aj program festivalu bude v porovnaní s predošlými ročníkmi trochu iný. Hlavne vizuálny a osvetový. Do virtuálneho priestoru sa presunú diela najlepších výtvarníkov, filmárov a fotografov," poznamenala k festivalu, ktorý môžu záujemcovia sledovať bez poplatkov na webstránke festivalu tvor-ba.sk a FB profile podujatia. Záznamy všetkých live-streamov budú dostupné počas festivalu aj na YouTube kanáli NOC.

"Pre výtvarníkov sa uskutočnia workshopy a webináre zamerané na tvorbu autorskej knihy, využitie náhody v procese tvorby výtvarných diel, ale aj komentovaná prehliadka k neexistujúcej výstave," priblížila Žilavá program, v rámci ktorého sa filmári dozvedia viac o práci s kamerou mobilného telefónu a fotografi budú diskutovať o súčasnej divadelnej fotografii a rôznych prístupoch vo fotografickej tvorbe na tému rodina.

Divadelníkom a recitátorom bude určený workshop o metódach, formách a princípoch tvorivej dramatiky a webináre o technike storytellingu a recitátorskej interpretácii. Literáti budú môcť zlepšiť svoje zručnosti na workshope tvorivého písania zameraného na dialóg. "Folkloristom sú určené diskusie o tom, kde hľadať folklórny materiál, ako s ním pracovať, a takisto webinár zameraný na aktuálne metódy pedagogiky ľudového tanca," dodala Žilavá. V programe nebudú chýbať webináre pre spevácke zbory, venovať sa budú metodicko-didaktickej práci zbormajstra a základom kompozičnej práce pre zborovú hudbu.