Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Kultúra

Festival Viva Musica! predstavil ďalšie mená 20. ročníka

Foto: Festival Viva Musica!

Skvelá Nina Kohout či Jureš Líška s kapelou Fallgrapp a komorným orchestrom.

Bratislava 14. mája (OTS) - Popri veľkých zahraničných hviezdach dramaturgia festivalu Viva Musica! nezabúda ani na domácu scénu a v rámci aktuálneho ročníka predstaví dva výrazné autorské talenty. Otvárací koncert festivalu bude patriť hudobníkovi Jurešovi Líškovi a jeho kapele Fallgrapp, ktorá tento rok oslavuje 10. narodeniny. V rámci samostatného koncertu sa na festivale predstaví aj výnimočná mladá speváčka a skladateľka, Nina Kohout.

Kapela Fallgrapp na čele s hudobníkom a producentom Jurešom Líškom v sebe spája podmanivú elektroniku s akustickými nástrojmi, sláčikovým triom a vokálom speváčky Nory Ibsenovej. Vrstvené aranžmány, prepojenie s inými formami umenia, zaujímavé spolupráce, dôraz na vizuál a nezameniteľná atmosféra na koncertoch sú kombináciou, ktorá Fallgrapp zaraďuje medzi najpozoruhodnejšie slovenské projekty. „Je to trošku symbolické, keďže ubehlo desať rokov od vydania nášho prvého albumu. Na Viva Musice! chceme ukázať čo možno najväčší prierez našou tvorbou. V spojení s komorným orchestrom to bude mať plnší zvuk, ale chceme ukázať aj to, že naše piesne v nových aranžmánoch vedia krásne fungovať aj len v minimále,“ prezradil Jureš Líška.



Fallgrapp má na svojom konte tri štúdiové albumy (Rieka (2014), V hmle (2017) a Ostrov (2020)) a niekoľko ocenení vrátane Radio-Head Award či Ceny Nadácie Tatra banky za umenie (za autorskú hudbu Jureša Líšku k baletnej miniatúre BezsLovE pre Slovenské národné divadlo). Okrem výberu toho najlepšieho z tvorby kapely zaznejú aj piesne z pripravovaného nového albumu, ktorého vydanie je naplánované na jeseň tohto roku. Fallgrapp v zložení Jureš Líška (viola & elektronika), Nora Ibsenová (spev), Jakub Líška (husle), Jakub Kačic (gitara), Lukáš Mutňanský (basgitara), Tomáš Hríbik (bicie), Róbert Rehák (perkusie) a Kristína Smetanová (klavír) na pódiu doplní Spectrum Orchestra pod vedením huslistu Jána Kružliaka ml., ktorý je vďaka svojej flexibilite a hudobnej univerzálnosti jedným z najvyhľadávanejších slovenských hudobníkov. Hudobní nadšenci ho môžu poznať z rôznych projektov a spoluprác. Na festivale Viva Musica! minulý rok vystúpil so sláčikovým kvartetom Spectrum Quartett v spolupráci s ľudovou hudbou Nogaband a tiež v rámci spoločného koncertu s názvom One Music súborov Solamente naturali zo Slovenska a Barokksolistene z Nórska.

Otvárací koncert s názvom Viva Fallgrapp! sa uskutoční vo štvrtok 4. júla 2024 o 20:00 v Starej tržnici, do ktorej sa festival opäť vráti po troch rokoch.

Hranice hudobnej „poslušnosti“
S kapelou Fallgrapp je previazaná aj ďalšia účinkujúca jubilejného ročníka festivalu Viva Musica!. Mladá talentovaná hudobníčka Nina Kohout na seba prvýkrát upozornila práve skladbou Gejša z druhého štúdiového albumu Fallgrapp (V hmle), na ktorej sa okrem vokálov podieľala aj spoluautorsky. Nina patrí k najvýraznejším zjavom na súčasnej domácej scéne. Absolvovala štúdium na prestížnej londýnskej The BRIT School, kde pôsobili aj Adele či Amy Winehouse a v roku 2020 získala titul Objav roka na Radio_Head Awards. O dva roky na to vydala svoje debutové EP Pandemonium, ktoré sa stretlo s výbornými ohlasmi nielen doma, ale aj v zahraničí, vrátane britského rádia BBC.



Vo svojej hudbe spája tajomné odtiene starého slovenského folklóru s klasickou a elektronickou hudbou, čím vytvára svoj vlastný, nadčasový, občas nekomfortne zvláštny a anarchický hudobný svet, posúvajúci hranice hudobnej „poslušnosti“. „Po viac ako roku sa postavím na pódium v obklopení sláčikov a spoločne vytvoríme taký hudobný svet, s víziou akého som moje skladby skladala. Okrem môjho debutového EP Pandemonium odznejú aj skladby z pripravovaného albumu, a to prvýkrát vôbec v spomínanej zostave,” priblížila Nina svoj koncert, ktorý nesie názov podľa jednej z jej piesní – Little Butterfly. Na pódiu sa predstaví spolu s Petrom Kohoutom (basklarinet), Michalom Pagáčom (husle), Dominikom Tuchyňom (husle), Janou Máriou Gabčovou (husle), Nikolou Adamcovou (violončelo) a Danielom Pastorekom (kontrabas).

Zdroj foto: Festival Viva Musica!

Koncert sa uskutoční vo štvrtok 18. júla 2024 o 20:30 na Námestí pri Eurovea. Vstup na koncert bude bezplatný.



Medzinárodný hudobný festival Viva Musica! vznikol v roku 2005 a v tomto roku oslávi svoje 20. narodeniny. Od 4. júla do 15. augusta 2024 prinesie 13 koncertov na rôznych miestach v Bratislave. Súčasťou festivalu budú opäť obľúbené koncerty v mestských záhradách a parkoch s podtitulom Hudobné záhrady, odkazujúce na prvý ročník festivalu, ktorý sa uskutočnil ešte pod rovnomenným názvom – Hudobné záhrady Bratislavy. Ďalšie koncerty plánuje festival zverejňovať postupne.

Vstupenky sú k dispozícii na www.vivamusica.sk a v sieti Ticketportal.
Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Prehľad prvých zverejnených koncertov:
4. 7. 2024, 20:00, Stará tržnica – Viva Fallgrapp! & Spectrum Orchestra
11. 7. 2024, 20:00, Veľký evanjelický kostol – Maxim Vengerov & Polina Osetinskaya
18. 7. 2024, 20:30, Námestie pri Eurovea – Nina Kohout: Little Butterfly
23. 7. 2024, 20:00, Ponton (Tyršovo nábrežie) – Sean Shibe