Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Viva Musica! predstavuje ďalšie koncerty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ponuku júlových koncertov doplní spoločný recitál sopranistky Adriany Kučerovej a klaviristu Mariana Lapšanského, ktorý nadväzuje na minuloročnú sériu piesňových recitálov.

Bratislava 9. mája (TASR) - Program 18. ročníka festivalu Viva Musica! je opäť veľmi pestrý a dramaturgicky koncipovaný tak, aby si každý jeho návštevník prišiel na svoje. Po prvých dvoch predstavených menách – kontratenoristovi Jakubovi Józefovi Orlińskom a Bratislavskom chlapčenskom zbore - zverejnila Viva Musica! ďalších troch účinkujúcich. TASR o tom informoval PR manažér Marek Kučera.

Do Bratislavy sa v lete vráti nórska huslistka Mari Samuelsen, ale aj klaviristka Maki Namekawa, ktorá na festivale v minulosti účinkovala po boku Philipa Glassa s programom The Complete Piano Etudes. Ponuku júlových koncertov festivalu doplní spoločný recitál Adriany Kučerovej a Mariana Lapšanského.

V slovenskej premiére na festivale uvedú dielo For Seasons (composed by climate data), ktoré vzniklo z iniciatívy členov orchestra NDR Elbphilharmonie v Hamburgu ako reakcia na globálne klimatické zmeny, jednu z najväčších hrozieb pre život na našej planéte. Dielo je rekompozíciou Štyroch ročných období Antonia Vivaldiho, ktoré sú považované za najznámejšie hudobné zobrazenie prírody. For Seasons zaznie v podaní orchestra Slovenskej filharmónie pod taktovkou britského dirigenta Kevina Griffithsa.

Ďalším atraktívnym koncertom tohtoročného programu je projekt Pianographique, ktorý tvorí séria spoluprác japonskej klaviristky Maki Namekawa, amerického klaviristu a dirigenta Dennisa Russella Daviesa a rakúskeho vizuálneho umelca Cori O’lana. Pianographique je o prepájaní umenia s novými technológiami, konkrétne o vizuálnom stvárnení hudby, ktoré vzniká v reálnom čase na základe interakcie hudby, interpretov a počítačového systému.

Ponuku júlových koncertov doplní spoločný recitál sopranistky Adriany Kučerovej a klaviristu Mariana Lapšanského, ktorý nadväzuje na minuloročnú sériu piesňových recitálov realizovaných vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave. Adriana Kučerová patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenského operného umenia. Pozvanie vystúpiť na festivale opätovne prijal aj medzinárodne uznávaný klavirista a pedagóg Marian Lapšanský. V rámci premiérovej spolupráce s Adrianou uvedú výber z piesňovej a klavírnej tvorby Eugena Suchoňa, Antonína Dvořáka a ďalších autorov.

Viva Musica! festival sa uskutoční od 23. júna do 11. septembra. Koncerty 18. ročníka festivalu sa uskutočnia pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej.