Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Festival Viva Musica! privíta E. D'Angelo i huslistu G. Kremera

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nevšedne koncipovaný sólový program predstavia aj slovenská sopranistka Simona Šaturová a český klavirista Marek Kozák.

Bratislava 2. mája (TASR) - Festival Viva Musica! zverejnil prvé mená 19. ročníka. Mesto Bratislava zažije premiéru kanadskej mezzosopranistky Emily D'Angelo, lotyšského huslistu Gidona Kremera s orchestrom Kremerata Baltica i Nocturno v podaní sopranistky Simony Šaturovej a Mareka Kozáka. TASR o tom informoval za organizátorov Marek Kučera.

Huslista Gidon Kremer, ikona sólovej aj komornej klasickej hudby, začal hrať na husliach ako štvorročný pod vedením svojho otca, ktorého rodina prišla počas holokaustu o 35 členov. "Bol som synom toho, kto prežil. Aby som prežil, musel som byť lepší ako ostatní," vyjadril sa Kremer, ktorý za svoju kariéru nahral viac než 120 albumov, napísal niekoľko kníh, získal viacero ocenení vrátane Grammy. Do Bratislavy príde so svojím orchestrom Kremerata Baltica. V prvej polovici koncertu zaznie Haydnov Koncert pre husle, klavír a sláčikový orchester, v rámci ktorého sa ako sólista predstaví aj lotyšský klavirista Georgijs Osokins. Koncert sa uskutoční 16. júla v Slovenskom rozhlase.

Mladá kanadská mezzosopranistka Emily D'Angelo sa v Bratislave predstaví prvýkrát spolu s americkou klaviristkou Sophiou Muoz. Podľa organizátorov bude program koncertu nadväzovať na jej debutový album enargeia (2021), ktorý speváčka poňala "ako hlbokú poetickú výpoveď a poctu ženám-skladateľkám". "Uvedieme tvorbu Hildegardy z Bingenu, Clary Schumann, Florence Price, ale aj súčasných autoriek ako Missy Mazzoli, Sarah Kirkland Snider či Rebecca Clarke, ktoré doplnia piesne Arnolda Schönberga, Aarona Coplanda a Randyho Newmana," avizuje D'Angelo koncert, ktorý sa uskutoční 3. augusta v Slovenskej národnej galérii.

Nevšedne koncipovaný sólový program predstavia aj slovenská sopranistka Simona Šaturová a český klavirista Marek Kozák. Svetom nocturna a hudobnou prechádzkou nočnou krajinou zostavenou z uspávaniek a piesní s tematikou noci divákov prevedú 10. augusta v priestoroch Pontonu na Tyršovom nábreží.

"Naším cieľom je prinášať to najlepšie z klasickej hudby takým spôsobom, aby si v programe festivalu každý našiel to svoje. Koncerty sa tento rok okrem našich štandardných priestorov uskutočnia aj v dvoch nových sálach,"
hovorí riaditeľka festivalu Janka Kubandová k vystúpeniam v novo zrekonštruovanej SNG a priestore na Dunaji s panoramatickým výhľadom na Bratislavu. Dodáva, že v programe bude aj niekoľko koncertov vo verejnom priestore.

V poradí 19. ročník festivalu Viva Musica! sa uskutoční od 29. júna do 17. augusta na rôznych miestach v Bratislave. Tento rok prinesie 15 koncertov.