Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Prvý júlový týždeň bude patriť festivalu Vrbovské Vetry 2013

Braňo Jobus (vpravo) a Andrej Jobus (Pán Brat) počas koncertu Vrbovských víťazov na hudobnom festivale Vrbovské vetry Foto: TASR/Martin Palkovič

V nedeľu festival ukončí každoročná Upratéka s neopakovateľnou atmosférou a výprava do stredu sveta a vesmíru spojená s prednáškou samotného minerála multiorganizácie Kriak Andreja Budislava Jobusa.

Bratislava 14. júna (TASR) - V dňoch 1. až 7. júla sa vo Vrbovom uskutoční už siedmy ročník netradičného hudobno-recesistického multimediálneho festivalu Vrbovské Vetry. Tak ako po minulé roky, aj teraz ponúkne známe mená domácej a českej rockovej i nezávislej scény, letné kino, besedy, či divadlo a tradične sa bude niesť v duchu jedinečného humoru bratov Jobusovcov a multiorganizácie Kriak.

V centre Vrbového sa budú od 1. do 4. júla premietať filmy z retro autobusu Bažant kinematograf, pred ktorými sa uskutočnia hudobné vystúpenia a besedy, medzi nimi aj Pod Lampou s Jurajom Kušnierikom a herečkou Zuzanou Kronerovou, či koncert Vrbovských Víťazov, ktorí predstavia niekoľko noviniek. Jednou z nich je hudobno-militaristický hybrid prezývaný pancierová past, základného tónu A a ráže 110 mm. Zaujímavou vsuvkou budú určite aj hasičské preteky a piatkový večer uzavrie Dyvallo spod šikmej veže s hrou Sprisahanie.

Hlavný festivalový večer v sobotu 6. júla sa bude niesť v duchu noviniek, väčšina interpretov bude mať na festivale premiéru a členovia kapiel zakladateľov festivalu Karpatské Chrbáty, Chiki Liki Tu-a, Vrbovskí Víťazi, Slobodná Európa, ktoré hrávali každý rok, vystúpia tentokrát v rámci hudobno-zábavného programu Vetrovarieté, ktorý si pripravili špeciálne len pre Vrbovské Vetry, a ktorý určite prinesie množstvo vtipných momentov.

Svetovú premiéru vo Vrbovom bude mať folklórny súbor Kriačik - zatancuje tanec Jekruta (jednoduchý kruhový tanec). Z kapiel, ktoré vystúpia, určite potešia David Koller Band, Zóna A, Mňága a Žďorp, česká legenda Abraxas, Para, Kolben Dallas či Živé kvety. Oživením bude aj alternatívna podoba folklóru od Družiny, či ska od Fuera Fondo. Krstiť sa bude nové CD sólového projektu Braňa Jobusa Abusus 3 a tiež jeho najnovšia knižka Ako muflón Ancijáš sľub dodržal. Nebudú chýbať vtipné vsuvky z dielne multiorganizácie Kriak.

Popri klasických disciplínach ako Dostihy na hojdacích koňoch či Formula 0, predvedú sa aj novinky ako Lov na vrbovské endemity alebo prvá recitácia básne z playbacku v histórií ľudstva, ktoré budú útočiť na bránice návštevníkov. Tí sa môžu tešiť aj na denný a nočný ohňostroj či vyhliadkové lety vrtuľníkom. Pre prípad búrky je k dispozícii krytá tribúna s dostatočnou kapacitou pre všetkých účastníkov festivalu, ktorých bude zabávať gajdošská muzika a Braňo Jobus so svojim legendárnym megafónom. Celý areál je asfaltový, čiže gumáky môžu návštevníci nechať doma. K dispozícii budú po celý čas samozrejme aj zdravotníci a sanitka.

V nedeľu festival ukončí každoročná Upratéka s neopakovateľnou atmosférou a výprava do stredu sveta a vesmíru spojená s prednáškou samotného minerála multiorganizácie Kriak Andreja Budislava Jobusa. TASR informoval jeden z organizátorov festivalu Miloslav Whisky Láber.