Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Filharmónia pozýva na popoludnie so Slovenským komorným orchestrom

Na archívnej snímke z 12. júna 2013 budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

V rámci cyklu Slovenského komorného orchestra odznie v aktuálnej 74. sezóne sedem koncertov s programom siahajúcim od Corelliho až po Johna Ruttera a Karla Jenkinsa.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Úvodný koncert cyklu Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom je na programe v nedeľu 23. októbra o 16.00 h v Malej sále Slovenskej filharmónie (SF). "Sólistami popoludnia budú traja členovia komorného orchestra - huslista Pavel Bogacz, violista Peter Zwiebel a violončelista Andrej Gál," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova. Program tvoria diela súčasných autorov Ilju Zeljenku, Pavla Šimaia, Benjamina Brittena a Ottorina Respighiho.

"Program nedeľného popoludnia predstaví dve kompozície slovenských skladateľov 20. storočia, ktoré v premiére zazneli v interpretácii Slovenského komorného orchestra na pôde Slovenskej filharmónie," spresňuje Tolstova s tým, že na úvod koncertu zaznie Elégia pre sláčikové nástroje a sólové husle Ilju Zeljenku a Epilóg pre violončelo a sláčikový orchester Pavla Šimaia. Nasledovať bude Lachrymae pre violu a sláčiky Benjamina Brittena. "Pôvodne ho Britten skomponoval pre violu a klavír, neskôr vznikla úprava pre sláčikový orchester," poznamenala Tolstova. Program podľa jej slov uzavrú Antické árie a tance Ottorina Respighiho, inšpirované hudbou 16. a 17. storočia.

V rámci cyklu Slovenského komorného orchestra odznie v aktuálnej 74. sezóne sedem koncertov s programom siahajúcim od Corelliho až po Johna Ruttera a Karla Jenkinsa. Ako sólista koncertu Hommage á Bohdan Warchal vystúpi husľová legenda Shlomo Mintz (29. januára 2023). "Po viacerých rokoch v podaní Slovenského komorného orchestra zaznejú aj kompletné orchestrálne suity Johanna Sebastiana Bacha (14. mája 2023). Slovenský komorný orchester pokračuje v uvádzaní koncertov cyklu Hudba v chrámoch," avizuje SF.