Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Filharmónia sa predstaví pod taktovkou iránskeho dirigenta H. Pishkara

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Na symfonickom koncerte zaznejú diela Modesta Petroviča Musorgského, Piotra Iľjiča Čajkovského a Jeana Sibelia.

Bratislava 1. februára (TASR) – Slovenská filharmónia (SF) sa vo štvrtok 2. februára predstaví po prvý raz pod taktovkou mladého iránskeho dirigenta Hosseina Pishkara. Na symfonickom koncerte zaznejú diela Modesta Petroviča Musorgského, Piotra Iľjiča Čajkovského a Jeana Sibelia. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Na úvod koncertu zaznie Musorgského Noc na lysej hore, dielo, v ktorom skladateľ spracováva tému sabatu čarodejníc počas svätojánskej noci. "Pôvodný vokálno-inštrumentálny projekt sa nikdy nepodarilo zrealizovať, dielo preslávila až fantázia pre orchester v úprave Rimského-Korsakova," približuje SF.

V programe ďalej figuruje Čajkovského Orchestrálna suita č. 2 C dur, op. 53, uzavrie ho Symfónia č. 5 Es dur, op. 82 Jeana Sibelia, ktorú skladateľ skomponoval na objednávku fínskej vlády v roku 1915 k svojim 50. narodeninám. "Sibelius piatu symfóniu v deň svojich narodením, 8. decembra, uviedol v premiére," poznamenala Tolstova.

Koncert zaznie v naštudovaní Pishkara. "Už ako dieťa vynikal v hre na perzskom strunovom nástroji tar, neskôr v kompozícii a hre na klavír. Po získaní prestížnej Deutscher Dirigentenpreis sa rozbehla jeho dirigentská kariéra. Spolupracuje s mnohými európskymi koncertnými a opernými domami a hudobnými festivalmi," dodáva filharmónia.