Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Filharmónia uvedie cyklus symfonických básní B. Smetanu Má vlast

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Symfonické básne sú hudobnou prechádzkou českého národa po jeho domovine.

Bratislava 29. mája (TASR) - Orchester Slovenská filharmónia (SF) uvedie na koncertoch vo štvrtok (30. 5.) a v piatok (31. 5.) v autentickom naštudovaní českého dirigenta Petra Altrichtera kompletný cyklus symfonických básní Bedřicha Smetanu Má vlast. Program bratislavských koncertov zaznie v stredu v Dome umenia Piešťany na otváracom koncerte 69. ročníka Music festivalu Piešťany (29. 5. - 10. 7.). TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Pripomína, že tvorba českých skladateľov je pravidelnou súčasťou filharmonických sezón. V jubilejnej 75. sezóne si jej zaradením SF pripomína Rok českej hudby. "Dramaturgickým zaradením kompletného Smetanovho cyklu si pripomenieme aj 200 rokov od narodenia Bedřicha Smetanu," doplnila Tolstova.

Monumentálny cyklus šiestich symfonických básní Má vlast označuje SF za jedinečný opus hudobnej literatúry. Premiéra kompletného diela - Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor a Blaník - zaznela v roku 1882 pod taktovkou Adolfa Čecha na pražskom Žofíne, kde bol prítomný aj skladateľ.

Symfonické básne sú hudobnou prechádzkou českého národa po jeho domovine. "Bedřich Smetana začal premýšľať o ich komponovaní po dokončení opery Libuša v roku 1872. Vrátil sa k nim až o dva roky neskôr. Cyklus vznikal v rokoch 1874 - 1878. Prepojil v ňom hudbu a obraz českej krajiny s významnými historickými udalosťami a legendami," dodáva SF a pripomína, že Smetanova Má vlast každoročne otvára hudobný festival Pražské jaro.