Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Filharmónia uvedie symfonický koncert s česko-slovenským programom

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

V česko-slovenskom programe figuruje aj symfonická báseň op. 26 V Tatrách Vítězslava Nováka, Cikkerovho pedagóga kompozície na Majstrovskej škole v Prahe.

Bratislava 27. októbra (TASR) - V koncertnej sieni Slovenskej filharmónie (SF) odohrajú vo štvrtok 28. októbra, symbolicky v deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu, úvodný symfonický koncert Populárneho cyklu. Zostavený je z diel Jána Cikkera, Vítězslava Nováka a Antonína Dvořáka. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Na úvod koncertu zaznie Dramatická fantázia pre veľký orchester Jána Cikkera, jedného z hlavných predstaviteľov slovenskej hudobnej moderny. "Impulzom pre vznik diela boli revolučné udalosti v Maďarsku v roku 1956. Dramatickú fantáziu pre veľký orchester skomponoval Ján Cikker v roku 1957, keď bola úspešne uvedená jeho druhá opera Beg Bajazid a súčasne začal pracovať na tretej opere Mr. Scrooge," priblížila Tolstova genézu diela, ktoré SF odpremiérovala pod taktovkou Ladislava Slováka 30. októbra 1958.

V česko-slovenskom programe figuruje aj symfonická báseň op. 26 V Tatrách Vítězslava Nováka, Cikkerovho pedagóga kompozície na Majstrovskej škole v Prahe. "V symfonickej básni z roku 1902 sa odzrkadľujú skladateľove zážitky nadšeného vysokohorského turistu a horolezca. Premiéra zaznela 25. novembra 1902 v Prahe," poznamenala Tolstova s tým, že autor dielo prepracoval do finálnej podoby, ktorú uviedli o päť rokov neskôr. "Odvtedy patrí k najčastejšie hrávaným Novákovým skladbám. Novák študoval na Pražskom konzervatóriu u Antonína Dvořáka a práve jeho 7. symfónia uzavrie štvrtkový symfonický koncert Slovenskej filharmónie," avizuje Tolstova.

Filharmónia ďalej informuje o zmene dirigenta koncertu. Česko-slovenský program zaznie v naštudovaní Rastislava Štúra. Ondrej Olos, ktorý mal s orchestrom program naštudovať, zrušil svoje účinkovanie zo zdravotných dôvodov.

Podujatie sa uskutoční v režime OTP.