Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Film Amnestie získal 12 nominácií na národnú cenu Slnko v sieti

Amnestie, archívna snímka. Foto: Continental Film

Národnú filmovú cenu Slnko v sieti udeľujú v sedemnástich samostatných kategóriách.

Bratislava 25. februára (TASR) - Politický thriller Jonáša Karáska Amnestie nominovali na národnú filmovú cenu Slnko v sieti v 12 kategóriách. Okrem nominácie za najlepší hraný film mu patrí aj nominácia za najlepšiu réžiu, kameru, strih, zvuk, hudbu, scénografiu, kostýmy a masky. Za stvárnenie hlavnej postavy bola nominovaná herečka Natalia Germani. Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nominovala na ocenenie tiež výkon Ani Geislerovej a Gregora Hološku, ktorí si v snímke zahrali vedľajšie postavy. TASR o tom informovala PR manažérka Nikola Sadloňová.

Film Amnestie už siedmimi nomináciami na Českého leva ocenila Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA). Titul najúspešnejšieho slovenského celovečerného filmu v počte získaných nominácií potvrdil aj dvanástimi nomináciami na Slnko v sieti. Tento rok bolo na prestížne filmové ocenenie nominovaných celkovo 12 hraných, šesť dokumentárnych a šesť animovaných snímok.

Najnovší film režiséra Jonáša Karáska o kontroverznej Havlovej amnestii odkrýva dramatický príbeh troch rodín na pozadí veľkých spoločenských zmien, rozpadu komunizmu a vytvorenia demokratického Československa.

V kategórii Najlepší ženský herecký výkon nominovala SFTA mladú slovenskú herečku Natáliu Germani. V česko-slovenskom filme Amnestie si zahrala nepredvídateľnú Karin Lupkovú. Česká herečka Aňa Geislerová získala za stvárnenie disidentky Miriam Kelemenovej nomináciu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. "Okrem nominácie na Českého leva tak za svoj presvedčivý herecký výkon možno obháji aj prestížne filmové ocenenie Slnko v sieti," poznamenala Sadloňová.

Nomináciou v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe slovenskí akademici ocenili aj Gregora Hološku. Herec z Jablonice si vo filme zahral vodcu väzenskej vzbury Gujdu.

Za Najlepšiu kameru získal nomináciu hlavný kameraman česko-slovenského thrilleru o slobode, Tomáš Juríček. Na Slnko v sieti je nominovaný aj strihač Matej Beneš, za Najlepšiu filmovú hudbu boli nominovaní Matúš Široký a Jozef Lupták.

Amnestie získali tiež nomináciu za Najlepšiu scénografiu - nominovanými sú architekti Tomáš Berka a Karol Filo. Za najlepšie masky nominovali Andreu Štrbovú. Nomináciu v kategórii Najlepší zvuk získal Viktor Krivosudský.

Národnú filmovú cenu Slnko v sieti udeľujú v sedemnástich samostatných kategóriách. Slávnostné odovzdávanie ocenení za filmovú produkciu minulého roku sa uskutoční 17. apríla. Na galavečer tradične nadviaže retrospektívna prehliadka Týždeň slovenského filmu.