Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Film Argo získal cenu združenia filmových producentov

Ben Affleck Foto: TASR/AP Photo

Ben Affleck je režisérom filmu a zároveň stvárnil aj hlavnú úlohu agenta CIA.

Los Angeles 27. januára (TASR) - Film Argo pokračuje vo svojej úspešnej ceste zbierania filmových ocenení. V noci nadnes totiž získal cenu Združenia amerických filmových producentov (PGA) v kategórii najlepší celovečerný film. Informovala o tom agentúra AP.

Cenu si prebral režisér filmu Ben Affleck, ktorý za film získal aj dva Zlaté glóbusy. "Bol by som nepresný, ak by som nespomenul, že stále pôsobím aj ako herec," podotkol Affleck vo svojej slávnostnej reči.

Affleck vo filme Argo takisto stvárnil hlavnú úlohu agenta CIA, ktorý v roku 1979 zorganizoval odvážnu záchranu šiestich zamestnancov amerického veľvyslanectva v iránskom Teheráne. O cenu sa Affleck delí s dvoma ďalšími producentmi filmu Georgeom Clooneym a Grantom Heslovom.

Ďalšími nominovanými snímkami v tej istej kategórii boli Bedári, Zero Dark Thirty, Divoké bytosti južných krajín, Divoký Django, Pí a jeho život, Až vyjde mesiac, Terapia láskou a Skyfall.

Popri iných hollywoodskych cenách pre hercov, režisérov a scenáristov má najväčší vplyv na úspech pri februárovom odovzdávaní Cien Akadémie filmových umení a vied, teda známych Oscarov. Držiteľ ceny PGA totiž na oscarovej slávnosti zvyčajne získa sošku v kategórii najlepší film.