Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Film P. Barabáša získal hlavnú cenu na festivale horských filmov

Režisér Pavol Barabáš, archívne foto Foto: TASR

Spomedzi 74 nominovaných filmov z celého sveta uspel jeho film Stopy na hrebeni.

Bratislava 2. júla (TASR) - Slovenský režisér Pavol Barabáš získal hlavnú cenu na festivale horských filmov (Mountain Film Festival), ktorý sa koná na Novom Zélande. Spomedzi 74 nominovaných filmov z celého sveta uspel jeho film Stopy na hrebeni.

"Štandard prihlásených filmov dosahuje svetovú úroveň. Sú to filmy o úžasných a inšpiratívnych dobrodružstvách. Film Stopy na hrebeni právom vyhral Grand Prize. Je to úžasný film," uviedol riaditeľ festivalu Mark Sedon. Stopy na hrebeni je autentickým svedectvom dvoch priateľov Miša Sabovčíka a Adama Kadlečíka, ktorí sa v zime pokúsili prejsť celý hlavný hrebeň Tatier bez podpory. Je to príbeh o odvahe i strachu, silnej túžbe i beznádeji, vytrvalosti ale aj bolesti.

"Ani vo sne som nečakal to najvyššie ocenenie z prostredia najmenších veľhôr sveta. Skôr som to bral ako domáci tatranský príbeh. Ale na druhej strane ma teší, že rovnako ako sme sa my dozvedeli o úchvatnej prírode Nového Zélandu z filmu Pán prsteňov, tak sa dozvedia diváci na Novom Zélande, že existuje v strede Európy pozoruhodné pohorie Vysoké Tatry," reagoval na ocenenie režisér filmu Pavol Barabáš.

Film Stopy na hrebeni je šiesta časť televízneho dokumentárneho seriálu Príbehov tatranských štítov, ktorý dostal doposiaľ 17 ocenení doma i v zahraničí. Vznikol v koprodukcii s RTVS a finančne ho podporil Audiovizuálny fond.

História festivalu sa začala v roku 2002 vo Wanake a dnes je jeden z najlepších festivalov horských filmov na svete. Festival sa koná 4. - 8. 7. v meste Wanaka a následne 10. - 11. 7. 2014 v meste Queenstown. Hneď potom čaká ocenené filmy turné po ďalších 15-ich mestách na Novom Zélande pod názvom Best of Wanaka Tour.