Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Film Bratia rozpráva jeden z najväčších príbehov studenej vojny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Historická dráma o skupine bratov Mašínovcov ide do kín vo štvrtok 26. októbra, 70 rokov od ich úteku do Západného Berlína.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Česko-slovenský film Bratia rozpráva jeden z najväčších príbehov studenej vojny. Divákov zoznámi a pamätníkom pripomenie odbojovú skupinu bratov Josefa a Ctirada Mašínovcov, ale aj silný príbeh rodiny prenasledovanej nacistami i komunistami. Historickú látku z 50. rokov minulého storočia, bohatú na dramatické zvraty, silné antické tragické postavy pretavil do filmovej podoby režisér Tomáš Mašín. Pod scenár sa podpísal Marek Epstein.

"Ten príbeh je unikátny i v tom, že v českých, slovenských ani stredoeurópskych moderných dejinách sa nestala tá vec, že bolo nasadených cez 20.000 vojakov a policajtov k tomu, aby dopadli päť chlapcov, ktorí majú len tri pištole a 52 nábojov, a proti nim stojí takáto mamutia presila, a napriek tomu sa trom podarilo z obkľúčenia dostať," povedal pre TASR Tomáš Mašín na utorkovom uvedení filmu v Bratislave. K obkľúčeniu pätice mladíkov dodáva, že trvalo 20 až 25 dní. "Celá cesta 28 dní, to je niečo fantastické, z môjho pohľadu je to jeden z najväčších príbehov studenej vojny," podčiarkol.

Historická látka režiséra zaujala aj pre jej posolstvo. "Že proti akémukoľvek agresorovi, tomu, kto vám berie slobodu, chová sa k vám hostilným spôsobom, sa máme brániť. Človek aj keby to urobil len za cenu zachovania si vlastnej dôstojnosti, má proti tomu aktívne vystúpiť. Niekto to urobí so zbraňou v ruke, niekto roznáša letáky, niekto len povie - ja s tým nesúhlasím, ale vo všetkých troch prípadoch je to akt osobnej statočnosti," vyhlásil Mašín. Režisér vyjadril prianie, že o tomto imperatíve by sme mali rozmýšľať vo všetkých momentoch, keď sa jedinec stretáva so štátnou mocou, ktorá ho nejakým spôsobom uzurpuje.

Historická dráma o skupine bratov Mašínovcov ide do kín vo štvrtok 26. októbra, 70 rokov od ich úteku do Západného Berlína.