Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Cena mladého publika 2021 prekročí hranice Bratislavy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Organizátori plánujú po znovuotvorení kín priniesť filmy aj diskusie do vybraných partnerských kín.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Medzinárodné podujatie pre deti vo veku od 12 do 14 rokov Cena mladého publika (Young Audience Award), ktorú na základe rozhodnutia stoviek detských porotcov udeľuje Európska filmová akadémia, sa na Slovensko vráti 25. apríla. "Z dôvodu pandémie COVID-19 sa už po druhý raz musí konať online, no prvýkrát naozaj prekročí hranice Bratislavy a zúčastniť sa na nej môžu deti z celého Slovenska," informovala TASR Lucia Mandincová z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Detskí porotcovia budú hodnotiť tri filmy, rozhodovať o tom najlepšom budú s porotcami z ďalších 38 krajín v ten istý čas. "Okrem samotného pozerania a hodnotenia budú účastníci o filmoch diskutovať," dodala Mandincová s tým, že deti prostredníctvom dialógu s moderátorkou dostanú informácie nielen, ako film vzniká, ale aj ako sa naň dívať.

Pandemická situácia zasiahla aj toto podujatie, ktoré už vlani organizovali online. "Tentoraz sme sa rozhodli isté 'nevýhody' online priestoru využiť v náš prospech. A tak Cena mladého publika v rámci Slovenska prvýkrát prekročí hranice Bratislavy a zúčastniť sa na nej môžu deti vo veku 12 až 14 rokov z celého Slovenska aj vďaka našim partnerským inštitúciám a kinám," hovoria organizátori z občianskeho združenia Boiler.

Do aktuálneho výberu sa dostal oscarový nominant v kategórii najlepší animovaný film Wolfwalkers režisérov Tomma Moora a Rossa Stewarta, Pinocchio v réžii Mattea Garroneho s Robertom Benignim v hlavnej úlohe a nórsky príbeh dôvery a priateľstva z obdobia druhej svetovej vojny The Crossing režisérky Johanne Helgeland.

Filmoví porotcovia sa môžu prihlasovať do 10. apríla cez www.mladyfilm.sk. Účasť na podujatí je zadarmo a jedinou jej podmienkou je byť v čase konania vo veku od 12 do 14 rokov. Do pozície porotcov sa deti dostanú po premietnutí všetkých filmov 25. apríla, hlasovať o poradí budú online. Výsledky sa dozvedia počas slávnostného odovzdávania cien v Nemecku v ten istý deň podvečer, ktoré si účastníci môžu pozrieť prostredníctvom livestreamingu na www.yaa.europeanfilmawards.eu.

Organizátori plánujú po znovuotvorení kín priniesť filmy aj diskusie do vybraných partnerských kín. "Prvýkrát tak aspoň zlomok z atmosféry Ceny mladého publika budú môcť zažiť aj rodičia spolu s deťmi," poznamenala Mandincová k iniciatíve, ktorá má oživiť opätovný záujem o kiná.