Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Film Chlieb náš každodenný bude mať premiéru na festivale v Cannes

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Chcela som vo filme zobraziť život, aký poznám, s nádejou, že ho možno tak poznajú aj diváci, hovorí o filme režisérka Alica Bednáriková.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovenský krátkometrážny film Chlieb náš každodenný zaradil do svojej súťaže študentských filmov La Cinef renomovaný festival v Cannes (17. - 28. 5.). "Snímku tam spoločne so svojím tímom uvedie režisérka Alica Bednáriková, študentka Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave," uviedol pre TASR Peter Gašparík, PR manažér FTF VŠMU.

Film, ktorý festival premietne v medzinárodnej premiére pod anglickým názvom Liquid Bread, rozpráva o vzťahoch vo vnútri rodiny obývajúcej trojgeneračný dom v obci na južnom Slovensku. "Nečakaná návšteva vnučky Zoje rozbúri hladinu pokojnej rutiny. V tichej spoločnosti Boha a alkoholu rodina rozpletá svoju tragicko-komickú minulosť a (takmer) zamlčané tajomstvá," približuje Gašparík film, ktorý režisérka obsadila skúsenými hereckými osobnosťami. V snímke si zahrali Milka Zimková, Karol Čálik či Ondrej Kovaľ, spolu s nimi sa na plátne objavia aj začínajúce herečky Viktória Šuplatová a Patrícia Balajová.

"Chcela som vo filme zobraziť život, aký poznám, s nádejou, že ho možno tak poznajú aj diváci. Vyjadriť lásku k prostrediu, z ktorého pochádzam, no neopomínať aj surovosť a tragédiu, ktorá je jeho súčasťou," hovorí o filme režisérka Alica Bednáriková, rodáčka zo Žiliny, ktorá má niekoľko festivalových úspechov na svojom konte aj vďaka predchádzajúcemu filmu Nuda.

Festival v Cannes v sekcii La Cinef, venovanej študentským filmom, premietne 16 diel. Spolu so slovenskou snímkou Chlieb náš každodenný budú súťažiť aj filmy z Francúzska, Talianska, Portugalska, Dánska, Poľska, Maďarska, Veľkej Británie, Izraelu, Indie, Číny, USA či Austrálie. "Do výberu bolo zaradených po posúdení 1528 prihlásených snímok z celého sveta," uzavrel Gašparík.