Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Do kín vstupuje novinka Woodyho Allena Festival pána Rifkina

Americký režisér Woody Allen, archívne foto. Foto: TASR/AP

V hlavných úlohách sa predstavia Allanov obľúbený Wallace Shawn a Gina Gershonová.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Posledný septembrový deň vstupuje do slovenských kín nový film legendárneho režiséra a scenáristu Woodyho Allena Festival pána Rifkina. Romantická komédia rozpráva o jeho najväčšej láske – mágii, ktorú dokáže vytvoriť strieborné plátno. V hlavných úlohách sa predstavia Gina Gershonová a Wallace Shawn.

Allen vo filme poodhaľuje manželstvo Morta Rifkina a jeho ženy Sue, ktoré už dlhšie nie je práve idylické. Mort sprevádza svoju manželku, novinárku Sue na filmový festival v San Sebastiane. Obáva sa, že jej fascinácia mladým režisérom Philippom môže byť viac než len profesionálna. Philippov film dostáva zo všetkých strán nadšenie a chválu. Mort však jeho režijný počin považuje za absolútne banálny. Skutočnými majstrami sú pre neho Bergman, Fellini, Godard, Truffaut či Buuel. Jeho nemilosrdné názory na Philippa pošramotenému manželstvu neprospievajú. Mortovu náladu rozjasní stretnutie s doktorkou Jo Ronasovou, zatiaľ čo Sue trávi dni s Philippom, Mortov vzťah s Jo sa prehlbuje. Keď sa Mort zamýšľa nad svojím životom prostredníctvom milovaných filmov, nachádza novú nádej pre budúcnosť.

Film ponúkne divákom absurdný humor, mix imaginárnych situácií s realitou, romantiku so zármutkom. „Vytvára láskyplnú poctu transformačnej sile filmu. Režisér a scenárista Woody Allen dokazuje, že aj v 85 rokoch nestráca nič zo svojej schopnosti očariť mnohovrstvovým príbehom," približuje distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia, ktorá snímku prináša do kín.

V hlavných úlohách sa predstavia Allanov obľúbený Wallace Shawn (účinkoval v jeho šiestich filmoch) a Gina Gershonová (House of Versace, P. S. I love You, Showgirls). Ďalej účinkujú francúzsky herec Louis Garrel (The Dreamers, Love Song) či španielske tváre Elena Anayová (Wonder Woman, Divoká krása) a Sergi López.