Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Do slovenských kín mieri vojnová dráma Perzské lekcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Snímka na začiatku uvádza, že bola voľne inšpirovaná skutočným príbehom.

Bratislava 22. júna (TASR) - Vojnová dráma Perzské lekcie ukrajinského režiséra Vadima Perelmana vstúpi vo štvrtok do slovenských kín. Historickú drámu z druhej svetovej vojny s prekvapujúcou premisou a zaujímavým hereckým obsadením si budú môcť pozrieť aj návštevníci medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Košiciach. TASR o tom informoval PR manažér Marek Suchitra.

Snímku uviedli na vlaňajšom festivale v Berlíne v sekcii Berlinale Special Gala. „Hneď po prvej projekcii sa stala diváckym favoritom a kritici na film nešetrili chválou. Režisér Vadim Perelman priniesol na plátna kín prepracovaný koprodukčný projekt," dodal Suchitra k psychologickej dráme vybudovanej na neustálom napätí z odhalenia, v ktorej sa náročných úloh chopili argentínsky herec Nahuel Pérez Biscayart a nemecký herec Lars Eidinger.

Príbeh sa odohráva v okupovanom Francúzsku v roku 1942. Gilles je spolu s ostatnými Židmi zatknutý vojakmi SS a poslaný do tábora v Nemecku. Len o vlások unikne poprave, pretože prisahá dozorcom, že nie je Žid, ale Peržan. Táto lož ho dočasne zachráni, no pridelia mu úlohu na život a na smrť: učiť perzštinu veliteľa tábora Kocha, ktorý sníva o tom, že si po vojne otvorí reštauráciu v Iráne. Koch je zo dňa na deň nedôverčivejší a Gillovi je jasné, že svoje tajomstvo dlho neudrží.

Snímka na začiatku uvádza, že bola voľne inšpirovaná skutočným príbehom. „Pre úspech filmu to však nie je relevantné a je na divákovi, či sa tomu rozhodne uveriť. Navyše, Perelmanove postavy 'trpia' ľudskosťou," poznamenal Suchitra.

K tvorbe režiséra dodáva, že sa nebojí napísať postavu väzenského veliteľa, ktorý má tiež svoje sny a vlastný život. Neverí víziám tretej ríše a pobyt v koncentračnom tábore považuje len za nutné zlo.

„Snažím sa ukázať, že všetci sme ľudia, všetci sme schopní lásky a všetci sme schopní zlých a strašných činov nenávisti. Neexistuje nič také ako absolútne dobro alebo absolútne zlo. Vždy je to niekde uprostred," uviedol o svojom filme Perelman.