Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Film Don't stop prináša punk, gitary a naježené vlasy

ilustračné foto Foto: fdb.cz/2media

Nový česko-slovenský film režiséra Richarda Řeřichu Don't stop reflektuje náladu, ktorú v socialistickom Československu rozvíril punk. A to nielen ako hudobný štýl, ale aj ako prejav nového životného postoja.

Bratislava 18. júna (TASR) – O tom, čo sa môže stať počas jedného roku života, kedy človek nemyslí na zajtrajšok, ani na dôsledky svojich rozhodnutí, je nový česko-slovenský film režiséra Richarda Řeřichu Don't stop. Odohráva sa v 80. rokoch v Prahe a reflektuje náladu, ktorú v socialistickom Československu rozvíril punk. A to nielen ako hudobný štýl, ale aj ako prejav nového životného postoja, ktorý budil podozrenie a spôsoboval problémy. Do slovenských kín sa film dostane 28. júna, v nedeľu večer (17.6.) mal slávnostnú premiéru v bratislavskom kine Lumiere.

Osemnásťročný Miki (Patrik Děrgel) so svojím provokatívnym kamarátom Dejvidom (Lukáš Reichl) si v roku 1983 založia kapelu. Ten správny smer im ukáže platňa London Calling od anglickej punkovej skupiny Clash. Vezmú elektrické gitary, naježia si vlasy a prestanú brať ohľad na svoje okolie. Ich heslom sa stáva No Future a životným štýlom zakázaná hudba. Jediné, na čom im naozaj záleží, je presadiť si generačné právo na svoj vlastný životný postoj. Keď raz totiž skončia starí a plešatí, budú vedieť, že najlepšie roky prežili práve so svojou kapelou.

"Tieto veci sa vždy opakujú. Mladá generácia si nájde niečo, za čím ide a prečo odsúva na druhú koľaj všetky ostatné veci. Vždy to obdobie končí tak rýchlo, ako sa začne. Ale je intenzívne," povedal pre TASR jeden z hlavných hereckých predstaviteľov Patrik Děrgel. "Je to o revolte v určitom politickom podhubí, o tom, ako aj moc nepriamo pôsobí na psychiku ľudí," poznamenal režisér Řeřicha, ktorý k snímke napísal aj scenár. Otvoreným konfliktom sa podľa jeho slov vyhol schválne a skôr to chcel nechať na vzťahoch medzi ľuďmi. Takých filmov už vraj bolo dosť.

Keďže snímka v mnohom stavia na autenticite prostredia, vyžadovalo sa to isté aj od hereckého prejavu. "Vyberali sme chalanov vo veku približne 18 rokov, ktorí sú ešte v puberte a ich názory sú trošku nedozreté. Ale tiež podľa typológie. V tej dobe neexistovali posilňovne, chalani boli chudí," dodal Řeřicha. Herci tiež mali mať aspoň základnú hudobnú skúsenosť a ovládať nástroje, ktoré vo svojej filmovej kapele používajú. "Ja som ale na gitaru hrať nevedel. Na poslednom koncerte som dohral a potom za mnou prišiel náš hudobný poradca a povedal mi: Tak si teraz tú gitaru zapni," smial sa Děrgel, ktorý pred filmom rovnako málo vedel aj o punku. "Nepáči sa mi obliekanie a kultúra okolo, ale mať v sebe taký nejaký zdravý punk je podľa mňa dobré," dodal.

V menších postavách sa vo filme predstavili aj slovenskí herci – Kristína Svarinská, známa z filmu Lóve či Daniel Žulčák z muzikálu Ôsmy svetadiel. Snímka však nechce zaujať len mladých. "Staršia generácia si na tú dobu pamätá, aj na pocity, ktoré som sa tam snažil dostať. Akési pridusenie tej doby v nich ostalo celý život," poznamenal režisér.

Řeřicha nakrútil film ako svoj režijný debut, dosiaľ stál za kamerou napríklad pri filmoch Davida Ondříčka Samotári, Jedna ruka netleská, Grandhotel alebo Toma Tykwera Parfém – príbeh vraha. Kameru tentokrát zveril do rúk slovenského kolegu Martina Žiarana. Príprava snímky trvala štyri roky, z toho dva intenzívne. Scenár začal Řeřicha písať v roku 2006, po dvoch rokoch oslovil producentov a vlani v tomto čase film dotočil. Pred slávnostnou premiérou ho Řeřicha venoval všetkým začínajúcim kapelám a odkázal im, aby to po prvých neúspechoch či konfliktoch nevzdávali.

Vznik filmu Don't Stop podporil Audiovizuálny fond.