Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Na filmovom festivale v Toronte udelili hlavnú cenu snímke Electra

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Cena na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte mu zároveň otvára cestu k oscarovej nominácii, dodáva slovenský koproducent k ocenenej snímke Electra.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Filmový festival v Toronte udelil hlavnú cenu v súťaži krátkych filmov Short Cuts animovanej snímke Electra režisérky Darii Kashcheevy. O úspechu snímky, ktorá vznikla v česko-slovensko-francúzskej koprodukcii, informuje produkčná spoločnosť Artichoke.

Pripomína, že film mal premiéru v máji na festivale v Cannes. "Cena na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte mu zároveň otvára cestu k oscarovej nominácii," dodáva slovenský koproducent k ocenenej snímke Electra, ktorá podľa poroty festivalu v Toronte "rezonuje hlboko pod kožou ešte dlho po skončení filmu". Do kinodistribúcie na Slovensku ho plánuje uviesť v roku 2024 spolu s ďalšími čerstvo dokončenými krátkymi filmami mladých autorov zo strednej Európy.

Daria Kashcheeva sa na svetovú animovanú scénu zapísala svojim krátkym filmom Dcéra. Intímny príbeh o vzťahu dcéry a jej otca pozbieral desiatky ocenení na medzinárodných festivaloch, vrátane študentského Oscara a nominácie na Oscara. Nový film má byť divokou vizuálnou básňou, v ktorej sa Electra ponára hlbšie do svojich bolestivých spomienok na detstvo, aby uvoľnila svoje potlačované pocity.