Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Herec Morgan Freeman oslavuje narodeniny, má 75 rokov

Morgan Freeman Foto: TASR/AP

Morgan Freeman je považovaný za jedného z najvyprofilovanejších predstaviteľov charakterových postáv v Hollywoode.

Memphis/Bratislava 1.júna (TASR) - Americký oscarový černošský herec Morgan Freeman patrí dlhé roky medzi hereckú smotánku. Narodil sa 1. júna 1937 v americkom Memphise a oslávi 75. narodeniny.

Populárny americký herec Morgan Freeman sa podľa vlastných slov naučil hrať vďaka hodinám, ktoré strávil v kine. Za každých pár ušetrených grošov sledoval filmy a výkon hercov. Ovplyvnilo ho však aj to, že za trest musel počas strednej školy účinkovať v divadelnom súbore. Ukázalo sa, že je pre pódium ako stvorený a na prekvapenie sa stal hviezdou programu. Jeho ďalšou láskou bolo lietanie, preto v roku 1955 vstúpil do armády USA. Zistil však, že sa mu neveľmi pozdáva myšlienka, že by sa ako pilot lietadla mohol stať terčom nepriateľa a to ho priviedlo opäť do divadla.

Foto: TASR/AP
Po úspešných postavách na divadelných javiskách a na televíznej obrazovke sa Morgan Freeman zaskvel na striebornom plátne vo filmoch ako Street Smart (Chytrák, 1987), Driving Miss Daisy (Šofér slečny Daisy, 1989) a The Shawshank Redemption (Vykúpenie z väznice Shawshank, 1990).

Za posledné dva ho nominovali na prestížne ocenenie Americkej akadémie filmových vied a umení - Oscara.

Získal ho v roku 2005 za vedľajšiu úlohu v boxerskej dráme režiséra Clinta Eastwooda Million Dollar Baby (2004).



Za najlepší mužský herecký výkon vo filme Šofér slečny Daisy dostal cenu Zlatý glóbus. Hviezdny výkon podal aj vo filmoch Seven (Sedem, 1995), Deep Impact (Drvivý dopad, 1998) alebo The Bucket List (Kým si po nás príde, 2007).

Morgan Freeman
Foto: TASR/AP
Morgan Freeman je považovaný za jedného z najvyprofilovanejších predstaviteľov charakterových postáv v Hollywoode. Svoju hviezdu na svetoznámom hollywoodskom Chodníku slávy získal v roku 2003, v tom istom roku bol aj hosťom prestížneho Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v českých Karlových Varoch. Kennedyho cenu, ocenenia Kennedyho centra vo Washingtone, ktoré každoročne udeľujú už od roku 1978, si herec Morgan Freeman prevzal v roku 2008.

V roku 2010 skončil Morgan Freeman ako piaty v rebríčku najdôveryhodnejších, najpôsobivejších a najuvedomelejších celebrít, ktorý zostavili čitatelia amerického magazínu Forbes. Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotný prínos odovzdali Morganovi Freemanovi v januári 2012.