Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Film Jan Žižka môže zaujať divákov aj dobovými kostýmami a zbraňami

Snímka z filmu Jan Žižka. Foto: Youtube/Magic Box Slovakia

Žižka vo filme nosí krátky zubatý meč, ktorý sa v tom čase používal na lámanie zbraní nepriateľov. Taká vynaliezavosť zbrojárov nebola ničím neobvyklým.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Vytvoriť čo najpresnejšie dobové kostýmy zo začiatku 15. storočia, a pritom mať vizuálne zaujímavý film, to bol zámer tvorcov očakávanej snímky Jan Žižka. "Kompromis medzi čo najpresnejšími návrhmi postáv, ktoré by zároveň mali na plátne pôsobiť zaujímavo a atraktívne, sme hľadali naozaj dlho," priznáva režisér a producent filmu Petr Jákl.

Potvrdzuje, že autentickosť dobových kostýmov a zbraní je pri nakrúcaní historických filmov pre tvorcov vždy veľkou výzvou. "Keď niekde žoldnieri niekoho zabili, vzali si časť jeho zbroje alebo oblečenia. To sa dialo bežne. Veľa vecí si aj vyrábali a pretože pochádzali z rôznych krajín, nosili aj zbrane bežné v zahraničí," vysvetľuje režisér pestrosť výbavy filmových bojovníkov.

Žižka vo filme nosí krátky zubatý meč, ktorý sa v tom čase používal na lámanie zbraní nepriateľov. Taká vynaliezavosť zbrojárov nebola ničím neobvyklým. Podľa profesora histórie Jaroslava Čechuru je v dobových príručkách zo začiatku 15. storočia dokonca možné nájsť aj predchodcu dnešného tanku.



Zásadným atribútom, ktorý si s vizážou Žižku každý okamžite spojí, je jeho páska cez vypichnuté oko. Strata oka je aj jedným z kľúčových momentov filmu. Oproti tradičnej predstave čistej, čiernej, skoro až pirátskej pásky z Vávrových filmov však tvorcovia siahli k surovejšiemu, no realistickejšiemu poňatiu. "Použili sme kus handry, ktorú si postava Kataríny odtrhne zo spodnice. Chceli sme, aby páska vyzerala dobre, ale zároveň realisticky. Nakoniec vznikla táto hnusná, krvavá, špinavá handra," objasňuje kostýmová návrhárka Kateřina Mírová.

Film o neznámom žoldnierovi, ktorý sa stal najslávnejším husitským vojvodcom, pôjde do kín v pôvodnom znení s titulkami aj v českom dabingu. Distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia snímku uvedie do slovenskej kinodistribúcie 8. septembra.