Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Zomrela legenda televíznej obrazovky v USA, herečka Jean Stapletonová

Americká herečka Jean Stapletonová Foto: TASR/AP

Európski diváci mohli umelkyňu poznať z viacerých jej televíznych i celovečerných hraných filmov, ako napríklad Hra na vraždu či Klute, Sila lásky, ale predovšetkým Michael a Láska cez internet.

New York 2. júna (TASR) - Americká herečka Jean Stapletonová, ktorá sa v zámorí stala legendou vďaka postave matky v sitkome All in the Family zo 70. rokov minulého storočia, už nie je medzi živými. Legenda televíznej obrazovky zomrela v piatok doma v New Yorku vo veku 90 rokov. Informovali o tom dnes tlačové agentúry AP i DPA.

Rodáčka z New York City získala za spomínanú kreáciu celkove osem nominácií na prestížne ocenenie Emmy, tri z nich premenila v zisk televíznej trofeje.

Diváci v Európe, vrátane Slovenska, mohli umelkyňu poznať z viacerých jej televíznych i celovečerných hraných filmov, ako napríklad Hra na vraždu či Klute, Sila lásky, ale predovšetkým Michael a Láska cez internet. Práve posledné dva spomínané filmy režisérky Nory Ephronovej patrili medzi vrcholné filmové opusy herečky, ktorej prvou láskou bolo paradoxne divadlo.

Na úmrtie Stapletonovej reagovali so smútkom viaceré osobnosti šoubiznisu. Bette Middlerová označila jej kreáciu v spomínanom sitkome za "nezabudnuteľnú". Poľutovanie, smútok, ale aj obdiv nad kumštom zosnulej vyjadrili napríklad aj jej kolegovia William Shatner a Dick Van Dyke, či slávny moderátor talkšou Larry King.