Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Karel Roden a Regina Rázlová nakrúcajú tragikomédiu

Na archívnej snímke herec Karel Roden. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Scenár snímky je inšpirovaný skutočnou udalosťou v rodine scenáristky Nataše Slavíkovej a režiséra a scenáristu Petra Slavíka.

Bratislava 28. júla (TASR) - Pieseň Waltzing Matilda, ktorú naspieval okrem iných aj slávny Tom Waits, sa stala súčasťou inšpirácie tvorcov nového česko-slovenského filmu Tancuj, Matylda. "Snímka rozpráva o tom, že napriek všetkým životným pohromám treba niesť svoj kríž a tancovať ďalej až do úplného konca," približuje distribučná spoločnosť tragikomédiu, v ktorej si prvýkrát spolu pred kamerou stretávajú Regina Rázlová a Karel Roden.

Výrazné herecké osobnosti sa predstavia v úlohách dvoch celkom odlišných postáv - bývalej barovej speváčky a bohémky Matyldy, ktorá začína trpieť Alzheimerovou chorobou, a jej syna, citovo uzavretého súdneho exekútora Karla. "Dvojica sa tu pred kamerou stretla úplne prvýkrát, v minulosti však Regina Rázlová pôsobila ako Rodenova pedagogička na DAMU. Natáčanie práve teraz prebieha v Prahe, neskôr sa štáb presunie aj do Plzne a Bratislavy," uviedla pre TASR Lucia Muráriková z Bontonfilmu.

Scenár snímky je inšpirovaný skutočnou udalosťou v rodine scenáristky Nataše Slavíkovej a režiséra a scenáristu Petra Slavíka. Podľa tvorcov vznikal takmer sedem rokov a poukazuje na to, že choroba nemusí byť iba komplikáciou, ale, naopak, aj príležitosťou vydať sa na cestu uzdravenia v kruhu celej rodiny a blízkych. "Tvorcovia tiež chceli pripomenúť, že v dôsledku stúpajúceho počtu pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou v dnešnej spoločnosti zasahuje táto téma čoraz viac ľudí, ktorí o nej chcú verejne hovoriť," poznamenáva distribučná spoločnosť.

Žáner tragikomédie sľubuje množstvo nielen dramatických, ale aj vtipných situácií. Do príbehu starnúcej ženy a jej odťažitého syna vstupuje aj Matyldin vnuk Pavel, nezodpovedný vetroplach, ktorý k svojej babke aj v pokročilejších štádiách choroby pristupuje stále ako k seberovnej. Navyše, k nej má bližšie ako jeho otec a Matyldin syn Karel, ktorému Pavel nedokáže zabudnúť, že ho v detstve opustil. Do úlohy Pavla tvorcovia obsadili Antonia Šopoského. Vo filme si zahrala aj Zuzana Kanócz, Simona Postlerová a ďalší.

Premiéra v kinách je naplánovaná na rok 2023.