Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére otvára filmami, ktoré sa stratili v covide

Na archívnej snímke vstup do kina Lumiere. Foto: TASR - Pavol Zachar

Konzumácia pokrmov alebo nápojov v priestoroch kina nie je povolená a pracovníci kina odporúčajú zakúpiť si vstupenky online.

Bratislava 19. mája (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére otvára svoje kinosály po druhej vlne pandémie. Prvých divákov privíta v piatok 21. mája. Denne uvedie najmenej štyri filmy, v programe figurujú tituly, ktoré svoju premiéru z dôvodu zatvorenia kín absolvovali v online priestore. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.

"Otvárame filmami, ktoré sa ´stratili v covide´, to znamená, že ich premiéra sa realizovala z dôvodu pandémie vo virtuálnych kinosálach, prípadne sa v kinách ohriali len pár dní," približuje program počas prvých dní otvorenia kina jeho manažérka Zita Hosszúová.

Na veľké plátno sa po prvý raz dostanú dokument Komúna (2020) Jakuba Julényho o košickom undergrounde a jeho ikonickej postave Marcelovi Strýkovi a nórsky dokument Maliarka a zlodej (2020) Benjamina Reeho o netradičnom stretnutí českej maliarky so zlodejom jej obrazu.

V deň otvorenia sa vrátia aj Služobníci (2020) Ivana Ostrochovského z prostredia kňazského seminára v totalitnom Československu a oscarový film Chľast (2020) Thomasa Vinterberga.

Koncom mája sa na plátna dostanú aj nové distribučné tituly, mnohé z nich na svoju premiéru čakali až do otvorenia kín. Diváci uvidia oscarovú drámu Krajina nomádov (2020) od Chloé Zhao, ocenenú na udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied za najlepší film, tiež #metoo film Nádejná mladá žena (2020) Emeralda Fennella. V júni sa diváci môžu okrem iného tešiť na drámu Leto 85 (2020) Françoisa Ozona.

"V priebehu mája sa uskutočnia vybrané projekcie online i v kinosálach, v oboch priestoroch sa vrátime napríklad k Cirkusu (1928) Charlieho Chaplina v cykle Reštaurovaná klasika, ale aj k najnovšiemu víťazovi Berlinale 2021 – snímke Smolný pich aneb pitomý porno (2021)," dodala Hosszúová s tým, že uvedenie tejto snímky bude spojené s naživo streamovanou diskusiou za účasti režiséra Radu Judeho.

Vstup do kina a pobyt v ňom je možný len s prekrytými hornými dýchacími cestami – respirátorom, v kine je potrebné dodržiavať rozstupy minimálne dva metre, predpísané je sedenie v šachovnicovom modeli pri naplnení 50-percentnej kapacity kinosály. Konzumácia pokrmov alebo nápojov v priestoroch kina nie je povolená a pracovníci kina odporúčajú zakúpiť si vstupenky online. "Od pondelka 24. mája bude možné respirátory nahradiť rúškom," avizujú organizátori.