Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére v SNG uvedie filmy výtvarníka Vladimíra Kordoša

Na archívnej snímke vstup do kina Lumiere. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vlado Kordoš sa pred pár rokmi rozhodol časť svojej filmovej a video tvorby digitalizovať a sprístupniť, preto sa na spoluprácu rozhodol osloviť SFÚ, vysvetľuje Kaňuch.

Bratislava 9. júna (TASR) - Kino Lumiére v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG) uvedie reprezentatívny výber z filmovej a video tvorby významného slovenského konceptuálneho umelca, maliara a performera Vladimíra Kordoša. Stretnutie za účasti autora sa uskutoční v utorok 13. júna o 18.00 h. Počas večera premietnu deväť krátkych filmov a videí. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Pásmo nazvané Vladimír Kordoš: filmová a video tvorba 1981 - 1999 podľa člena programovej rady Kina Lumiére Martina Kaňucha uvedie záznamy performancií, akcií či akčných inscenácií, v ktorých autor okrem iného reaguje na slávne i menej známe diela dejín svetového umenia a ich autorov, od Raffaela a Giovanniho Belliniho po F. X. Messerschmidta či Giacoma Marastoniho.

"Vlado Kordoš sa pred pár rokmi rozhodol časť svojej filmovej a video tvorby digitalizovať a sprístupniť, preto sa na spoluprácu rozhodol osloviť SFÚ," vysvetľuje Kaňuch. "Nemáme takú bohatú tradíciu experimentálnej kinematografie, vo väčšine prípadov môžeme hovoriť často len o suplemente tvorby niektorých výtvarníkov, ako sú Ďurček, Havrilla, Havránková či ďalší," poznamenáva s tým, že v SFÚ uvažovali o možnostiach digitalizácie a sprístupnenia časti Kordošovej tvorby ako vzorového príkladu. "Chceli sme ukázať možnosti, ako uchovávať takýto typ tvorby, čo by mohlo prípadne osloviť na spoluprácu aj ďalších výtvarníkov," približuje Kaňuch širšie pozadie premietania Kordošových filmov.

Na špeciálnej projekcii si diváci budú môcť pozrieť Kordošove diela Aténska škola (1981), Spojenie živlov (1981), Pocta F. X. Messerschmidtovi (1989), Výkrik (1991), Noví divokí - Neue Wilde (1991), Zimná krajina (1993), Historický dialóg (1997), Madona s dieťaťom (1997) a Giacomo Marastoni, Rodina Filipa Scherza (1999). "V digitalizačnom pracovisku prešli po digitalizácii viaceré diela rôznymi korekciami obrazu a zvuku, digitálne reštaurovaná bola v spolupráci s autorom Aténska škola, pôvodne nakrútená na 16 mm film," dodáva SFÚ.