Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slovenský film začína cestu po zahraničných festivaloch sľubne

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Premietať sa budú aj filmy študentov z bratislavskej VŠMU.

Bratislava 17. januára (TASR) - Slovenský film začína svoju cestu po zahraničných podujatiach tento rok sľubne. Úspechom je predovšetkým výber dvoch slovenských snímok do programu prestížneho medzinárodného filmového festivalu Rotterdam 2013. V januári však budú slovenské filmy uvedené aj v sekciách ďalších významných európskych festivalov. TASR o tom informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Už dnes sa v Taliansku začína 24. ročník Filmového festivalu Terst, ktorého program tvoria súťaže hraných, krátkych hraných a dokumentárnych filmov, doplnené o ďalšie aktuálne programové sekcie. "Tento rok bude mať Slovensko v Terste zastúpenie v sekcii Walls of Sound, ktorá už piaty rok uvádza hrané a dokumentárne filmy s hudobným motívom, vyprodukované v regióne strednej a východnej Európy," doplnila. Podľa jej ďalších slov na festivale bude slovenskú kinematografiu zastupovať dokumentárna hra Marka Šulíka a Jany Bučky Zvonky šťastia o dvoch rómskych príbuzných, ktorých spája obdiv k speváckym hviezdam.

Premietať sa budú aj filmy študentov z bratislavskej VŠMU. Snímky Čo pre nás znamená Márie Martiniakovej, Terra Nullius Martiny Frajštákovej a Staré tehly Maxima Melnyka zaradili organizátori do sekcie Eastweek s podtitulom nové talenty, veľkí majstri. Filmový festival v Terste potrvá do 23. januára.

Takmer v rovnakom čase sa uskutoční aj 25. MFF Premiers Plans vo Francúzsku. Slovensko tam bude mať zastúpenie v dvoch súťažných sekciách. V súťaži Európske celovečerné hrané filmy uvedú debut Mátyása Priklera Ďakujem, dobre a do súťaže Európske animované filmy organizátori festivalu vybrali film Michaely Čopíkovej Dust and Glitter. Festival Premiers Plans vo francúzskom Angers sa začne 18. a potrvá do 27. januára.


V Rotterdame sa predstavia dva slovenské filmy


Do programu 42. MFF Rotterdam (23.1.-3.2.) vybrali dva nové slovenské celovečerné filmy. V hlavnej súťaži sa bude o cenu Hivos Tiger Award uchádzať novinka režisérky Miry Fornay Môj pes Killer a v sekcii Bright Future uvedú film Ďakujem, dobre Mátyása Priklera. Obe snímky budú v Rotterdame premietať vo svetovej premiére. Po prvom uvedení na rotterdamskom festivale ich čakajú ešte tri projekcie. "Ich účasť na festivale v Rotterdame, ktorý predznamenáva možnosť úspechu vybraných filmov do budúcna, je pre slovenskú kinematografiu mimoriadnou udalosťou," dodala Simona Nôtová.

Slovenská kinematografia sa predstaví aj vo Švédsku na 36. MFF Göteborg (25.1.-4.2.). V sekcii Debuter premietne snímku Až do mesta Aš Ivety Grófovej, ktorá bola nominantom Slovenska na zahraničného Oscara. Viac informácií o jednotlivých festivaloch nájdu záujemcovia na www.triestefilmfestival.it, www.premiersplans.org, www.filmfestivalrotterdam.com a www.gif.se.