Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Letný festival na kolesách bude, v skromnejšej podobe štartuje 1.júla

Na archívnej snímke Bažant Kinematograf. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do 17 slovenských miest vyrazí len jeden retroautobus s kolekciou štyroch českých a slovenských filmov.

Bratislava 18. júna (TASR) - Aj tento rok sa môžu diváci tešiť na putovný letný filmový festival Bažant Kinematograf. Kvôli situácii spôsobenej koronakrízou sa jeho 18. sezóna uskutoční v skromnejšej verzii. Do 17 slovenských miest vyrazí 1. júla len jeden retroautobus s kolekciou štyroch českých a slovenských filmov. Netradičnú trasu zavŕši 15. septembra na MFF Cinematik v Piešťanoch. TASR o tom informovala koordinátorka projektu Ľubica Orechovská.

Pod letnou oblohou sa tento rok budú premietať filmy Loli paradička (r. Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky), Posledná aristokratka (r. Jiří Vejdělek), Vlastníci (r. Jiří Havelka) a Cez prsty (r. Petr Kolečko), ktorým tohtoročnú sezónu kina na kolesách otvoria 1. júla v Trnave.

"Máme veľké šťastie, že náš projekt letných projekcií českých a slovenských filmov pod holým nebom má už od svojho vzniku silného a zodpovedného partnera, ktorý za ním stojí v dobrých aj horších časoch. Tento rok to len potvrdil," konštatovala Orechovská. Dodala, že organizátori sa usilovali pokryť väčšinu regiónov Slovenska, navštíviť predovšetkým okresné a spádové mestá a pripraviť trasu, ktorú premietací retroautobus bezpečne zvládne: "Veríme, že obyvatelia miest, ktoré sa tento rok na našu trasu nezmestili, nám to odpustia a prípadne za Bažant Kinematografom vo svojom regióne vycestujú."

Na zážitok z projekcií letného kina na kolesách sa môžu tešiť filmoví fanúšikovia v Banskej Bystrici, Hlohovci, Kežmarku, Košiciach, Liptovskom Mikuláši, Martine, Nitre, Nových Zámkoch, Piešťanoch, Prešove, Púchove, Rimavskej Sobote, Ružomberku, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne, Trnave a Žiline. Podrobný rozpis premietaní, informácie o filmoch putovnej prehliadky nájdu záujemcovia na www.kinematograf.sk a jej facebookovej stránke.