Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Film Na značky! uvedie portugalský Doclisboa aj český Jeden svet

Snímka z filmu Na značky! Foto: YouTube/ PubRes

Snímka vznikala počas príprav Všesokolského zletu v júli 2018, keď sa v Prahe stretáva na jednom mieste 15.000 žien a mužov všetkých generácií, aby zacvičili veľkolepé masové choreografie.

Bratislava 25. mája (TASR) - Na každom jednom záleží! je podtitul nového dokumentárneho filmu Na značky!. Celovečerný debut slovenskej režisérky Márie Pinčíkovej bude mať tento týždeň svetovú i medzinárodnú premiéru. Vo štvrtok 27. mája ho uvedie Medzinárodný filmový festival Jeden svet v Prahe a v nedeľu 30. mája bude mať medzinárodnú premiéru na festivale dokumentárnych filmov Doclisboa. TASR o tom informoval tím distribučnej spoločnosti Film Expanded.

Snímka vznikala počas príprav Všesokolského zletu v júli 2018, keď sa v Prahe stretáva na jednom mieste 15.000 žien a mužov všetkých generácií, aby zacvičili veľkolepé masové choreografie. Všetci sú súčasťou Sokola, hnutia, ktoré takmer pred stošesťdesiatimi rokmi vzniklo s cieľom rozvíjať pomocou telocviku a jeho verejnej prezentácie národnú uvedomelosť, kultúrnosť a demokratické hodnoty. Film Na značky! sleduje dvoch protagonistov na ich ceste za vytúženým cieľom. Mladý cvičenec Radek nesie na svojich pleciach nielen svojich sokolských bratov, ale aj neľahké bremeno dospievania. Tréner Mirek má za úlohu dať dohromady hlavnú skladbu Všesokolského zletu. Termín vystúpenia sa blíži a introvertný Radek i rázovitý Mirek sa spolu s ostatnými cvičencami a organizátormi ocitajú vo víre organizačných zmätkov, v ktorých sa zrkadlí nielen étos sokolského bratstva, ale i všetky odtiene ľudskej povahy.



"Okrem mňa a hlavnej kameramanky Denisy Buranovej sú pod filmom podpísaní ďalší štyria režiséri a siedmi kameramani. Každý režisér sledoval líniu iného protagonistu. Kľúčový slávnostný večer máme nakrútený z piatich rôznych uhlov pohľadov," približuje Pinčíkova genézu filmu. Spolurežisérmi, ktorí sa na ňom podieľali, boli aj slovenskí dokumentaristi Miro Remo a Juraj Šlauka.

Obe premiéry filmu na portugalskom a českom festivale sa odohrajú v kinosálach. Po dlhom období online festivalov tak tvorcovia predstavia divákom svoj film osobne. Do slovenskej kinodistribúcie vstúpi dokument Na značky! 1. júla. Diváci sa okrem klasických uvedení v kamenných kinách môžu tešiť tiež na exteriérové premietania v amfiteátroch vo vybraných slovenských mestách, promo turné a diskusie s tvorcami filmu v Bratislave i regiónoch. Distribučná spoločnosť tiež plánuje sériu školských podujatí pomocou vzdelávacej platformy Dokument na kolesách.