Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Film Najhorší človek na svete balansuje na pomedzí komédie a drámy

Snímka z filmu Najhorší človek na svete. Foto: YouTube/ Asociácia slovenských filmových klubov

Za hlavnú úlohu v diváckom hite vlaňajšieho festivalu v Cannes si Renate Reinsve odniesla cenu pre najlepšiu herečku.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Najhorší človek na svete je film dánskeho režiséra Joachima Triera balansujúci na pomedzí komédie a drámy. "Rozpráva vtipne, pravdivo a s citom o vzťahoch a živote v dobe, keď môžeme mať takmer nekonečné možnosti, a napriek tomu si pripadať ako najhorší človek na svete," približuje Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) snímku, ktorú vo štvrtok uvádza do slovenskej kinodistribúcie.

Čoskoro 30-ročná Julie stále hľadá svoje miesto vo svete a experimentuje, zatiaľ čo jej starší priateľ Aksel by sa rád usadil a začal novú životnú etapu. Veci sa skomplikujú, keď zvedavá Julie prenikne na večierok, na ktorom stretne mladého a očarujúceho Eivinda.

Za hlavnú úlohu v diváckom hite vlaňajšieho festivalu v Cannes si Renate Reinsve odniesla cenu pre najlepšiu herečku a snímku medzinárodne úspešného režiséra a scenáristu Joachima Triera nominovali na Oscara za najlepší pôvodný scenár a v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film.



Najhorší človek na svete je piatym celovečerným filmom Triera a zároveň piatou spoluprácou so scenáristom Eskilom Vogtom. "Mám viac ako 40 rokov, priatelia okolo mňa prechádzajú rôznymi typmi vzťahov a ja som chcel hovoriť o láske a hľadaní kompromisu medzi tým, aké si predstavujeme svoje životy, že budú, a tým, akými nakoniec sú v skutočnosti," spomína Trier na nakrúcanie snímky, ktorej hlavnou hrdinkou je Julie, spontánna žena. "Hľadá a verí, že môže zmeniť svoju identitu. A potom naraz musí čeliť obmedzeniam, ktoré prináša čas a aj ona sama. V živote nie je nekonečné množstvo možností, ale rozumiem jej túžbam," dodáva režisér a spoluscenárista. Zároveň priznáva, že nakrútiť film o láske a nazvať ho Najhorší človek na svete má ironický nádych. "V konfrontácii s intimitou a vzťahmi cíti Júlia po celý film vlastné zlyhanie, akoby bola najhorší človek na svete, a ukáže sa, že aj niektoré ďalšie postavy zažívajú tento pocit osobného zlyhania," vysvetľuje Trier.