Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Film Nemoc tretej moci si prišla pozrieť len hŕstka poslancov

Režisérka Zuzana Piussi Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci od dnešného rána diskutujú o Správe o základných otázkach justície, ktorú predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Bratislava 18. decembra (TASR) - Film Zuzany Piussi Nemoc tretej moci, na ktorý dnes poslancov NR SR do parlamentnej kinosály pozval Andrej Hrnčiar (Most-Híd), prilákal len hŕstku zákonodarcov.

Medzi asi desiatkou zákonodarcov mali prevahu zástupcovia opozície, z radov vládneho Smeru-SD si prišiel snímku pozrieť len Antonín Cicoň.

"Bol som zvedavý," vysvetlil svoj záujem Cicoň. Na otázku, čo hovorí na film, člen Ústavnoprávneho výboru NR SR odvetil, že sa nič nové nedozvedel, len to, čo už vedel.

Hrnčiar novinárom povedal, že to, čo sa dnes v justícii deje, pripomína roky 1996 až 1997. "Konkrétni sudcovia majú strach hovoriť, lebo sú disciplinárne stíhaní. Rovnako tak aj umelci, ktorí tvoria, sú tresne stíhaní. Rozhodol som sa preto, že ten film pustím a pozvem poslancov," vysvetlil Hrnčiar.

Z nízkej účasti bol však sklamaný. "Osobne som očakával, že účasť bude väčšia. Preto som sa rozhodol, že ak to bude možné, pustím film opäť v rokovacej sále počas môjho popoludňajšieho vystúpenia rozprave," avizoval. Poslanci od dnešného rána diskutujú o Správe o základných otázkach justície, ktorú predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).