Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Laurel a Hardy vytvorili jednu z najlepších komických dvojíc na svete

Laurel a Hardy, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Všetky filmové nedorozumenia, konflikty a bitky sa napokon končia dobre - obrovský Hardy a popletený Laurel si uvedomia, že sa jeden bez druhého nezaobídu.

Atlanta/Bratislava 18. januára (TASR) - Svetoznámy komik Oliver Hardy bol ten tučnejší a mohutnejší zo slávnej komickej dvojice Laurel a Hardy. Dnes uplynulo 125 rokov od jeho narodenia. Spolu s útlym Stanom Laurelom vytvorili jednu z najlepších komických dvojíc na svete.

Oliver Hardy, celým menom Oliver Norvell Hardy, sa narodil 18. januára 1892 v Atlante v Spojených štátoch amerických (USA). Mal talent na spev a prvý raz sa na javisku objavil už ako dieťa. Hral a spieval v populárnej revue s tancom a hudbou. Neskôr krátko študoval právo.

V roku 1910 si otvoril vlastné kino a krátko po tom začal hrávať malé úlohy štatistov. Neskôr sa uchytil vo filme vďaka menším i väčším úlohám v mnohých komédiách. Vo filmoch, ktoré sa zachovali, hral väčšinou záporné postavy. Účinkoval vo westernoch, dobrodružných a pirátskych filmoch ako zlý až brutálny, príšerný pirát či nahlúply policajt.

Do filmového Hollywoodu prišiel v roku 1919, keď mal za sebou asi 500 drobných úloh. Jeho telo ho predurčovalo na úlohy tučných mužov a zloduchov.

V roku 1926 sa stretol prvýkrát pred kamerou so Stanleym Laurelom. Prvý väčší spoločný film Putting Pants on Philip (Filip na návšteve) nakrútili v roku 1927. Hardy je v ňom dobrák, ktorý sa tvári, že všetko vie a všade bol. Jeho pompéznosť a tvrdohlavosť ho vždy dostane do problémov. Takmer prázdna tvár smoliara Laurela naznačuje, že je trochu natvrdnutý. Jeho spomalené a popletené reakcie Hardyho takmer vždy rozčúlia. To bol rámec, od ktorého sa neskôr odvíjajú ich filmové príbehy. Všetky nedorozumenia, konflikty a bitky sa napokon končia dobre - obrovský Hardy a popletený Laurel si uvedomia, že sa jeden bez druhého nezaobídu.

Na archívnej snímke z 29. apríla od aukčnej siene McTear's v škótskom Glasgowe je list Stana Laurela z dvojice Laurel a Hardy.
Foto: TASR/AP


Od roku 1927 nakrútili množstvo filmov, ktoré sa dodnes považujú za vzory filmovej grotesky. Vo filme The Battle of the Century (Smotanová revolúcia) s veľkou tortovou bitkou, ktorý sa považuje za jeden z najlepších komických filmov, herci spotrebovali 4000 zákuskov a 50 litrov šľahačky. Ďalšími nezabudnuteľnými filmami sú Two tars (Laurel & Hardy na výlete, 1928), From soup to nuts (Medzi polievkou a orechmi, 1928) a mnoho ďalších. Film You're Darn Tootin'(Prekliati muzikanti, 1928) v roku 1973 francúzski filmoví publicisti označili za najlepší film tejto dvojice.

V rokoch 1928-1930 natočili spolu 33 krátkych a jeden celovečerný film. Niektoré filmy tej doby točili v dvoch verziách - zvukovej aj bez zvuku - a niektoré dokonca ešte v zvukových verziách určených pre zahraničie.

V novembri 1932 dostali Stan Laurel a Oliver Hardy cenu Americkej filmovej akadémie Oscara za najlepší film v novoutvorenej kategórii krátka komédia za film The music box (Sťahujeme piano).

Po druhej svetovej vojne nakrútili ešte niekoľko filmov - posledným bol Atoll K (Laurel a Hardy zdedili ostrov, 1953) a absolvovali umelecké turné po Európe.

V roku 1953 dostal Oliver Hardy infarkt, schudol takmer 70 kilogramov a ostával už len doma. Zomrel 7. augusta 1957 v americkom Hollywoode.

Laurel a Hardy nakrútili počas svojej kariéry vyše 100 filmov, z toho viac ako polovica bola úspešná. Bez problémov zvládli prechod od nemého filmu k zvukovému. Ich hlasy sa výborne hodili k ich postavám.