Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dve tretiny adeptov na Oscara pre najlepší zahraničný film sú z Európy

Foto: TASR/AP

Na päť sa zúži okruh nominovaných filmov 16. januára 2014.

Los Angeles 20. decembra (TASR) - Americká filmová akadémia dnes zverejnila zoznam deviatich adeptov na prestížneho Oscara za najlepší zahraničný film roka 2013, v ktorom nechýbajú snímky renomovaných tvorcov akými sú hongkonský filmár Wong Kar-wai, Danis Tanovič z Bosny a Hercegoviny, dánsky režisér Thomas Vinterberg alebo Paolo Sorrentino z Talianska.

V zozname majú prevahu diela zo starého kontinentu, ktoré tvoria v zúženom výbere uchádzačov dve tretiny.

Medzi horúcimi adeptmi na Oscara zostávajú po dnešku tieto filmy: The Broken Circle Breakdown (réžia Felix van Groeningen, nakrútený v belgicko-holandskej koprodukcii, reprezentuje Belgicko), Epizóda zo života zberača železa (réžia Danis Tanovič, Bosna a Hercegovina), Jagten (réžia Thomas Vinterberg, Dánsko) či biografia čínskeho majstra bojových umení Yip Mana Veľmajster (réžia Won Kar-wai, Hongkong).

To isté platí aj o snímke s anglickým distribučným názvom The Missing Picture (Kambodža, réžia Rithy Panh) a filmoch A nagy füzet - medzinárodnej koprodukcii, reprezentujúcej Maďarsko (réžia János Szász), Zwei Leben (Nemecko, réžia Georg Maas), Omar (Palestína, réžia Hání Abú Asad) a Le Grande bellezza (Taliansko, réžia Paolo Sorrentino).

Na päť sa zúži okruh nominovaných filmov 16. januára 2014. Meno laureátov Oscarov vo všetkých kategóriách sa verejnosť dozvie na slávnostnom galavečere 2. marca budúceho roka.