Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenské Pandy mieria do Cannes

Nutprodukce Foto: Nutprodukce

Krátky film Pandy je absolventskou prácou a debutovou snímkou Matúša Vizára.



Bratislava 17. apríla (TASR) - Animovaný film Pandy režiséra Matúša Vizára bude ako jediný zástupca reprezentovať slovenskú kinematografiu na tohtoročnom 66. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes (15.-26.5.).

"Bude súťažiť v sekcii Cinéfondation, jednej z najprestížnejších súťaží krátkych filmov na svete, kam bol vybraný z viac než 1500 filmov," TASR informoval producent filmu Peter Badač z produkčnej spoločnosti BFILM.

"Myslím, že Pandy sú v Cannes predovšetkým pre ich univerzálnu zrozumiteľnosť a originalitu. To sú pre nás hlavné kritériá pri výbere látok," doplnil ďalší producent Tomáš Hrubý.

Krátky film Pandy je absolventskou prácou a debutovou snímkou Matúša Vizára, filmára, výtvarníka a ilustrátora denníka Sme. Študoval na Katedre animovanej tvorby na pražskej FAMU, svoj debut režíroval, ale zároveň je i autorom scenára a vizuálneho štýlu. Podľa autora, film nebolo ľahké vyrobiť.

"Počas prípravných testov mi vyšlo, že minimálne v každej sekunde sa musí objaviť nový obrázok, ktorý vystrieda ten predchádzajúci. Nakresliť to zabralo dosť času. Našťastie mi s filmom výrazne pomohli ľudia, korí sú uvedení v záverečných titulkoch," uviedol Vizár a dodal: "Výroba trvala cez dva roky, niektorí neprajníci tvrdia, že aj viac."

Pandy sú tretím slovenským zástupcom v Cinéfondation za posledné štyri roky. V Cannes bol uvedený tiež stredometrážny film Matyása Priklera Ďakujem, dobre a krátky film režiséra Aramisova Cagey Tigers. O tohtoročnom víťazovi rozhodne 24. mája porota na čele s Jane Campion, režisérkou filmu Ako dym, Portrét dámy a Piano, ktorý získal hlavnú cenu festivalu v roku 1993.

Festivalová cesta Pánd v Cannes nekončí. Ďalej budú súťažiť na festivale animovaného filmu vo francúzskom meste Annecy, na Slovensku animovaný film premietne v júni Fest Anča v Žiline. Film je slovensko-českou koprodukciou spoločnosti BFILM a FAMU. Jeho realizáciu finančne podporil Audiovizuálny fond.