Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Film Plná 6 ukazuje každodennosť extrémneho pretekára

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Do kinodistribúcie vstúpi vo štvrtok 13. októbra.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Posledných šesť rokov kariéry Kamila Holána, jedného z najlepších českých motocyklových pretekárov na prírodných okruhoch, sleduje film Plná 6. "Rozpráva príbeh o mužovi z obyčajných pomerov, ktorý podľahol vášni rýchlosti a podriadil jej svoj život i telo," približuje distribučná spoločnosť dokumentárny portrét od režiséra Adama Sejka, ktorý v stredu odpremiérujú tvorcovia i motocykloví fanúšikovia v bratislavskej Petržalke, v Dome kultúry Zrkadlový háj. Do kinodistribúcie vstúpi vo štvrtok 13. októbra.

Holán síce patrí medzi českú motocyklovú špičku, napriek tomu jeho materiálne možnosti a zázemie ani zďaleka nedosahujú úroveň svetových jazdcov. Na najťažších roadracingových tratiach, ako je Isle of Man, je však schopný sa im vyrovnať.

Plná šesť znamená moment, keď motocykel dosiahne svoj limit a ide na šiesty stupeň maximálnej rýchlosti. "Pohľad do každodennosti extrémneho pretekára odkrýva silu nečakaných podmienok úspechu," dodáva distribučná spoločnosť k dokumentu režiséra a kameramana Sejka, vášnivého motocyklového fanúšika. O tom, že ide o riskantný šport či zábavu, sa filmár presvedčil, keď jeden z jeho najbližších priateľov tragicky zahynul na motorke.

"Keď som film natáčal, pokladal som si otázky, kam až by som bol ja sám schopný zájsť vo svojich limitoch. Či by som poprel svoje 'ja' v snahe zavďačiť sa druhým alebo ako by som naložil so svojou druhou šancou," vysvetľuje Sejk. "Film určite nemá ambície odpovedať na všetky otázky ľudstva. Budem rád, keď privedie diváka k zamysleniu sa nad tým, kde on sám má svoje priority a čo je pre neho v živote najdôležitejšie," dodal režisér.

Divákov zavedie do atraktívneho prostredia domácich, ale predovšetkým svetových roadracingových závodov, majú tak možnosť nahliadnuť do pozadia fungovania vrcholového športu. Sejk v snímke ponúka tiež pohľad do všedného života Holánovej rodiny, ktorú spolu s kariérou pretekára poznamenal aj rozchod s jeho ženou. Ukazuje všednú rutinu v práci, voľný čas i čas, ktorý Kamil trávi s deťmi. "Je to práve rodina a najbližší kolegovia, ktorí odhaľujú život pretekára pokúšajúceho sa o cestu na vrchol," dodáva Filmtopia.





Trailer filmu Plná 6: