Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Návštevníci kín sa môžu tešiť na akčnú sci-fi komédiu

Snímka z traileru k filmu Všetko, všade, naraz. Foto: Youtube/BONTONFILM SK BONTONFILM SK

Za filmom stojí režisérske duo Daniel Kwan a Daniel Scheinert, známe aj pod prezývkou Daniels.

Bratislava 22. júla (TASR) - Akčná sci-fi komédia Všetko, všade, naraz (Everything Everywhere All at Once), ktorá sa stala jedným z najväčších filmových prekvapení tohto roka, je od štvrtka (21. 7.) v slovenských kinách. "Z neznámeho filmu od nezávislého štúdia sa stal megahit, ktorý doteraz celosvetovo zarobil viac ako 90 miliónov dolárov," približuje distribučná spoločnosť nízkorozpočtovú snímku, na ktorej vizuálnych efektoch sa údajne podieľali len piati ľudia.

Za filmom stojí režisérske duo Daniel Kwan a Daniel Scheinert, známe aj pod prezývkou Daniels, ktoré sa do povedomia filmových fanúšikov zapísalo najmä bizarnou komediálnou drámou Swiss Army Man s Danielom Radcliffeom v hlavnej úlohe. "Hoci snímka Všetko, všade, naraz so svojím rozpočtom 25 miliónov dolárov ani zďaleka nemôže konkurovať veľkolepým hollywoodskym blockbusterom, mnohí recenzenti ju považujú za oveľa lepší film ako poslednú marvelovku Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva," uvádza Lucia Muráriková z Bontonfilmu. Dodáva, že aj sci-fi novinka z dielne Daniels sa venuje téme multivesmíru a paralelných realít. "Ponúka však divákom oveľa odviazanejší 'mnohovesmír šialenstva' ako spomenutá komiksovka."



Žena v strednom veku (Michelle Yeohová) sa nudí so svojím manželom, začína neznášať svojho otca a veľmi si nerozumie s dcérou, ktorá zase začína neznášať ju. Jej práčovňa smeruje ku krachu a úradníčka z finančného úradu (Jamie Lee Curtisová) jej k tomu hodila na krk daňové priznanie. Práve sedí na daňovom, keď sa zrazu objaví jej manžel z inej dimenzie a ukáže jej, že má stovky ďalších paralelných životov a nie každý z nich je takýto nanič.

Vedľa seba totiž existuje množstvo paralelných vesmírov a všetkým teraz hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Na hlavnú hrdinku tak čaká niečo ešte desivejšie, než sú dane, pretože jedine ona môže zlo s veľkým "Z" zastaviť. Má totiž schopnosť prestupovať alternatívnymi vesmírmi, nasávať z nich schopnosti svojich paralelných ja a tie potom použiť na záchranu všetkých svetov. V jednom je filmovou hviezdou, v inom kuchárkou, v ďalšom majsterkou kung-fu, niekde má namiesto prstov párky, inde si úradníčku z finančného úradu vzala za ženu a niekde je zase obyčajným kameňom. Na všetky svoje ja sa môže napojiť a žiť naraz nespočetné množstvo rozličných životov.