Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Režisér Martin Kákoš oslavuje 60. narodeniny

Na snímke režisér Martin Kákoš. Foto: TASR/František Iván

Medzi jeho najznámejšie režisérske počiny patria filmy Čierna ovca (1985), Infantkine narodeniny (1991), Herodes a Herodias (1996), Zázračná láska (1996).

Bratislava 9. júla (TASR) - Divadelný, televízny a rozhlasový režisér Martin Kákoš sa dnes dožíva dožíva 60 rokov.

Na svojom konte má viac ako 50 réžií televíznych filmov a inscenácií i viac ako šesť desiatok divadelných réžií. Za zmienku stoja snímky Čierna ovca (1985), Infantkine narodeniny (1991), Herodes a Herodias (1996) či Mačka na horúcej plechovej streche (2007).

Martin Kákoš sa narodil 9. júla 1955 v Bratislave v divadelníckej rodine herečky a riaditeľa divadla. "Moja mama bola herečkou na Novej scéne. A keďže ma sem-tam nebolo kam večer odložiť, keď mala predstavenie, chodieval som do divadla s ňou. Bol som pravdaže primalý, aby som mohol sedieť v hľadisku, a tak ma väčšinou prichýlila do osvetľovacej kabíny novoscénická osvetľovačka pani Gizka. A cez to hrubé trojité sklo kabíny som odpozeral množstvo inscenácií. A keď mala Gizka dobrú náladu, mohol som spolu s ňou otočiť kolesom osvetľovacieho zariadenia a urobiť svetelnú premenu. Také dačo sa na človeku celoživotne podpíše," zaspomínal si na detské roky. Po ukončení štúdia réžie na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave sa jeho prvým zamestnávateľom stalo Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre, kde na režisérskom poste zotrval takmer desať rokov. Neskôr pôsobil v Poetickom súbore a Komornej činohre Novej scény v Bratislave. V rokoch 1996-2006 bol režisérom programového centra dramatických programov Slovenského rozhlasu a kreatívnym pracovníkom reklamnej agentúry. Popritom od roku 1978 skoro 30 rokov externe spolupracoval so Slovenskou televíziou (STV), kde zrežíroval takmer 50 televíznych filmov a inscenácií, dokumentov aj hudobných a zábavných programov.

Kákošova scenáristická práca zahŕňa desiatky televíznych a filmových scenárov, divadelných adaptácií i rozhlasových hier. Od roku 2007 bol umeleckým riaditeľom bratislavského divadla Nová scéna a v rokoch 2009-2010 predsedom Rady Slovenskej televízie. Od júla 2012 je členom Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Svoje skúsenosti v nej uplatňuje ako "rozhlasák aj televizák".

Medzi jeho najznámejšie režisérske počiny patria filmy Čierna ovca (1985), Infantkine narodeniny (1991), Herodes a Herodias (1996), Zázračná láska (1996) alebo Mačka na horúcej plechovej streche (2007). Režíroval aj mnoho divadelných hier, napríklad Lýsistrata, Lakomec, Posledná cigara, Charlyho teta či muzikál František z Assisi, kde bol zároveň autorom libreta.