Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SLNKO V SIETI: Najlepším filmom je Cenzorka

Na snímke herečka Zuzana Kronerová si preberá cenu za najlepší ženský výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Muž so zajačími ušami počas slávnostného odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 9. apríla 2022 Foto: TASR / Pavel Neubauer

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podala podľa SFTA herečka Zuzana Kronerová, národnú filmovú cenu získala za postavu Dany v snímke režiséra Martina Šulíka Muž so zajačími ušami.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v sobotu večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za roky 2020 a 2021. Slávnostnému večeru v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave dominovali filmy Muž so zajačími ušami a Cenzorka so ziskom štyroch ocenení. Filmu Cenzorka režiséra Petra Kerekesa a producenta Ivana Ostrochovského patrí aj titul najlepší hraný film, uspel tiež v kategóriách najlepšia filmová réžia a scenár. Rovnako získal Slnko v sieti v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, ktoré dostala Irina Kirjazeva.

Na snímke Irina Kirjazeva (vpravo) si preberá cenu v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Cenzorka počas slávnostného odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 9. apríla 2022
Foto: TASR / Pavel Neubauer


Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podala podľa SFTA herečka Zuzana Kronerová, národnú filmovú cenu získala za postavu Dany v snímke režiséra Martina Šulíka Muž so zajačími ušami. Za úlohu Jozefa v tomto filme získal Slnko v sieti v kategórii najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe český herec a režisér Miroslav Krobot a Oldřich Kaiser uspel v kategórii najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Muž so zajačími ušami zvíťazil aj v kategórii najlepšie masky, ocenenie získali Martin Jankovič a Katarína Horská.

Film režiséra Ivana Ostrochovského Služobníci získal tri ocenenia za najlepší kameramanský výkon (Juraj Chlpík), kostýmy (Katarína Hollá) a strih (Jan Daňhel, Martin Malo, Maroš Šlapeta).

Najlepším dokumentárnym filmom je snímka Raj na zemi režiséra Jara Vojteka a producentskej dvojice Zora Jaurová, Mátyás Prikler. Titul najlepší animovaný film patrí snímke Bolo raz jedno more režisérky Joanny Kozuch a producenta Petra Badača. V ďalších kategóriách získali ocenenie za najlepší filmový zvuk Olaf Mehl a Juraj Baláž za film Správa. Ocenenie za najlepšiu filmovú hudbu si odniesol Jonatán Pastirčák za film Čiary.

Na snímke herečka Emília Vášáryová si preberá cenu za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre počas slávnostného odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 9. apríla 2022
Foto: TASR / Pavel Neubauer


Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevzala herečka Emília Vášáryová a filmová a literárna vedkyňa Jelena Paštéková. Divácku cenu získal v on-line hlasovaní film Známi neznámi režisérky Zuzany Mariankovej.