Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dokumentárny film Sedliacky rozum uvedie festival Jeden svet

Na snímke režisérka Zuzana Piussi. Foto: TASR - Michal Svítok

Jedným z hlavným protagonistov filmu je moravský sedliak Bohumír Rada, ktorý spoluzasvätil Andreja Babiša do poľnohospodárskeho podnikania, a potom sa ich cesty zásadne rozišli.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Dokument Zuzany Piussi a Víta Janečka Sedliacky rozum uvidia aj diváci na Slovensku. Film "o obrábaní pôdy, sedliakoch i najväčšom sedliakovi všetkých čias v kontexte systémov českej krajiny, vidieku i štátu" bude mať slovenskú premiéru v Bratislave na festivale Jeden svet.

"My Slováci sme občas pozerali na Čechov ako na 'staršieho brata', ktorý je kultúrne a politicky vyspelejší. Tento film Slovákov poteší ako dôkaz, že už sme si rovní," povedala Zuzana Piussi, ktorá sa spolu s Vítom Janečkom podpísala pod koncept, kameru, zvuk, strih a réžiu. Na filme dvojica spolupracovala s novinármi Jakubom Patočkom a Zuzanou Vlasatou, autorov knihy Žlutý baron sleduje v niekoľkých scénach priamo pri investigatívnej práci.

Dokument predkladá témy, ktorými žijú poľnohospodári a podnikatelia na českom vidieku. Hľadá odpovede na otázky, ako a prečo fungujú dotácie, prečo sa pestujú niektoré plodiny viac a iné menej, prečo v posledných rokoch ubudlo chovných zvierat a aké to má následky na produkciu potravín. Takmer trojročný zber filmového materiálu viedol autorov vo výslednom strihu k tomu, aby sa zamerali na rolu Andreja Babiša, štýl a dôsledky jeho podnikania a následne aj politických aktivít, ktoré sa stávajú jedným z najurčujúcejších faktorov v českom podnikateľskom prostredí a vlastne celom štáte. Jedným z hlavným protagonistov filmu je moravský sedliak Bohumír Rada, ktorý spoluzasvätil Andreja Babiša do poľnohospodárskeho podnikania, a potom sa ich cesty zásadne rozišli.

Sedliacky rozum (v origináli Selský rozum) bude mať slovenskú premiéru na 18. ročníku Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet v sekcii Máte právo vedieť 13. októbra o 17.30 v Kine Mladosť. Festival v programovej sekcii Slovenský dokument uvedie aj predchádzajúci film Z. Piussi Český Alláh.

Producentmi dokumentu Sedliacky rozum sú Česká televízia a D1film. S distribúciou snímky v Česku sa začalo v lete tohto roku. Odvtedy film videli diváci v Prahe, Brne, Zlíne, Prostějove, Kolíne, Ostrave, Liberci a desiatkach ďalších väčších či menších miest. Distribúcia na Slovensku je otvorená, vybavujú ju priamo autori filmu prostredníctvom internetu. "Výzva na distribúciu snímky smerom ku kinárom, klubárom a krčmárom je otvorená, stačí zareagovať, distribúciu si zobrali na starosti sami autori cez webovú stránku www.selskyrozum.online. Česká televízia film odpremiéruje až po voľbách," TASR informovala Zuzana Golianová, PR manažérka filmu na Slovensku.