Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Film Služobníci podporí znovuotvorené kiná

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čiernobiela dráma o živote v totalitnom Československu má za sebou uvedenia v Kanade, Austrálii, Belgicku, Luxembursku či Turecku.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Na festivaloch oceňovaný film režiséra Ivana Ostrochovského Služobníci podporí znovuotvorené kiná. Diváci na Slovensku si ho mali možnosť pozrieť len raz počas slávnostného otvorenia MFF Cinematik v septembri. Pôvodne plánovanú jarnú premiéru aj náhradný novembrový termín totiž zastavila koronakríza. Po znovuotvorení kín sa distribútor filmu rozhodol dlhoočakávaný titul uviesť do kín v predpremiére na jeden týždeň od 3. do 9. decembra. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.

"Radi by sme takto vyjadrili podporu všetkým kinám, ktoré sa v tejto zložitej situácii rozhodli otvoriť svoje brány pre divákov. Vo chvíli, keď sa otvorí väčšina kín vrátane viacsálových, uvedieme Služobníkov v oficiálnej premiére do distribúcie," zdôvodnila riaditeľka distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová.

Príbeh mladých kňazov z totalitného Československa, ktorí sa musia rozhodnúť medzi cestou svedomia alebo cestou kolaborácie, príde Ostrochovský aj osobne uviesť 4. decembra o 20.10 h do bratislavského Kina Lumiére, 7. decembra o 19.30 h do Filmového klubu pri Múzeu SNP v Banskej Bystrici a 8. decembra o 19.00 h do Kina Iskra v Kežmarku.

Kizáková ďalej potvrdila, že snímka s úspechom putuje od svojej svetovej premiéry na Berlinale po zahraničných festivaloch. Čiernobiela dráma o živote v totalitnom Československu má za sebou uvedenia v Kanade, Austrálii, Belgicku, Luxembursku či Turecku: "Tým sa jej medzinárodná púť zďaleka nekončí. Záujem o kinodistribúciu okrem koprodukčných krajín Slovenska, Česka, Rumunska a Írska prejavili aj v rôznych ďalších európskych krajinách, ako napríklad vo Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Veľkej Británii, Švédsku či Švajčiarsku."