Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

FILM TVOJAZEM: Ponúka svetovú filmársku kvalitu od slovenských tvorcov

Snímka z traileru filmu Tvojazem. Foto: Youtube/Forum Film Forum Film

Tvojazem je napínavý príbeh, v ktorom hlavný hrdina Riki zažíva množstvo dobrodružstiev, spoznáva nové svety a nachádza si nových kamarátov, približuje režisér Peter Budinský.

Bratislava 25. mája (TASR) - Dlhý potlesk si vyslúžili tvorcovia filmu Tvojazem na víkendovej slávnostnej premiére rodinnej, 3D animovanej dobrodružnej snímky, ktorá vstúpi do kinodistribúcie vo štvrtok 26. mája. Filmová novinka, ktorú môže oceniť nielen detský divák, spojila umeleckých profesionálov z rôznych kútov Európy.

"Tvojazem je napínavý príbeh, v ktorom hlavný hrdina Riki zažíva množstvo dobrodružstiev, spoznáva nové svety a nachádza si nových kamarátov. Je to ako jazda na húsenkovej dráhe, plná vzrušenia a nečakaných zvratov," približuje režisér Peter Budinský svoj dlhometrážny animovaný debut. Snímka stvárnením nadväzuje na tradíciu československej filmovej bábkovej tvorby. Na výrobe sa podieľalo viac ako 15 výtvarníkov z rôznych krajín Európy.

"Každý z nás, dieťa či dospelý, zažil hľadanie samého seba, lásky či pocitu bezpečia. A nielen doslovne, ale aj metaforicky. A presne toto film krásne opisuje. Odporúčam ho každej rodine," odkazuje divákom Celeste Buckingham, autorka a interpretka titulnej piesne filmu vytvoreného v 3D technológii a s rozpočtom 3,8 milióna eur.



Producent Peter Badač podčiarkuje, že Tvojazem je pôvodný slovenský projekt, ktorý sa svojou kvalitou vyrovná filmom zo zahraničia alebo americkej produkcii. "Ak chceme dokázať, že aj na Slovensku máme šikovných umelcov a autorov, tak práve návštevou kina môžeme podporiť ich prácu a pomôcť ju zviditeľniť aj v zahraničí, kde sa môže presadiť na základe úspechov na domácom teritóriu," dodal.

V animovanom filme prepožičali svoje hlasy jednotlivým postavám Juraj Kemka, Jozef Vajda, Helena Krajčiová, Martin Hronský či Ivan Romančík. Riki a jeho kamarátka Emma hovoria hlasmi Erika Koníčka a Grétky Luprichovej. Autorom hudby je skladateľ Martin Hasák.