Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Film Umelohmotné nebo bude mať svetovú premiéru na Berlinale

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Po premiére v Berlíne chcú tvorcovia film uviesť na najvýznamnejšom festivale pre animované filmy v Annecy v júli tohto roku a čo najväčšom počte ďalších filmových festivalov.

Bratislava 27. januára (TASR) – Maďarsko-slovenský film Umelohmotné nebo bude mať svetovú premiéru na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale. Uvedie ho v súťažnej sekcii Encounters 17. februára. "Ide o prvý európsky animovaný film pre dospelých vyrobený na Slovensku. Do slovenských kín príde v priebehu tohto roka," uviedla pre TASR PR manažérka Zuzana Golianová k snímke odohrávajúcej sa na ceste medzi Budapešťou a Vysokými Tatrami v roku 2121.

"Nejde len o pohľad do apokalyptickej, dystopickej budúcnosti a konca sveta, snímka prináša aj posolstvo nádeje," dodala.

"Film sa odohráva v čase, kedy príroda celkom vyhynula a zostala len hŕstka ľudí. Vo filme diváci spoznajú aj známe miesta ako mestá Budapešť, Miškolc či Vysoké Tatry. Týmto je film výnimočný, lebo zobrazuje podmanivú víziu budúcnosti nášho územia a nám známych miest, a to tak, ako ešte nikdy nebola vo filme zobrazená," vysvetľuje producent Juraj Krasnohorský.

"Navyše nám odkazuje, že aj v tom najväčšom zúfalstve máme šancu zmeniť svoj osud silou lásky, že aj napriek katastrofickej vízii spojenej s klimatickou katastrofou tu je nádej na znovuzrodenie niečoho nového, nečakaného," dodal s tým, že ústrednou témou filmu je pocit zodpovednosti za budúcnosť našej planéty, a tiež vzťahy, rodina, partnerská láska i krízy, hľadanie zmyslu života.

Po premiére v Berlíne chcú tvorcovia film uviesť na najvýznamnejšom festivale pre animované filmy v Annecy v júli tohto roku a čo najväčšom počte ďalších filmových festivalov. "V slovenskej kinodistribúcii bude snímka uvedená v priebehu roku 2023, termín premiéry sa ešte upresňuje," poznamenal slovenský producent. Medzinárodný názov filmu je White Plastic Sky.