Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Film Úsvit mieri do hlavnej súťaže festivalu Karlove Vary

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Na karlovarskom festivale bude Úsvit bojovať v konkurencii 11 filmov o hlavnú cenu. Rozpočet filmu sa vyšplhal na takmer 3,6 milióna eur.

Bratislava 2. júna (TASR) - Výpravnú detektívnu drámu Úsvit z obdobia prvej republiky, ktorá vznikla pod režisérkou taktovkou Matěja Chlupáčka, uvedie v svetovej premiére v rámci hlavnej súťaže 57. ročník Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary. TASR o tom informovala Lucia Muráriková, PR manažérka Bontonfilmu, ktorý snímku uvedie do kín na Slovensku a v Česku na jeseň.

Na karlovarskom festivale bude Úsvit bojovať v konkurencii 11 filmov o hlavnú cenu. Rozpočet filmu sa vyšplhal na takmer 3,6 milióna eur. "Nakrúcalo sa od mája do septembra 2022 na viacerých miestach v Česku aj na Slovensku - v Tatrách, pri Lysej nad Labem, v Dřísoch alebo v Zlíne. Samotné mesto Svit, kde sa príbeh odohráva, vzniklo kombináciou reálnych záberov, nákladných dekorácií a 3D modelu celého mesta v pomere 1 : 7," približuje distribučná spoločnosť.

Vo filme si po boku hlavných hrdinov v podaní Elišky Křenkovej a Miloslava Königa zahrali tiež Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl, Ján Jackuliak či Dávid Hartl.

"Nechceli sme robiť žiadne kompromisy a priali sme si priniesť na plátno skutočne moderný divácky zážitok, ktorý bude aj napriek tomu, v akom období sa príbeh odohráva, hovoriť o súčasných témach. Prostredníctvom detektívneho žánru tak predstavujeme príbeh silnej ženskej hrdinky, ktorá sa usiluje vzoprieť utopickému svetu, v ktorom žije," povedal k snímke Chlupáček.

Príbeh sa začína v roku 1937, tehotná lekárka Helena prichádza s manželom, riaditeľom továrne, do Svitu. V rozvíjajúcom sa meste baťovského typu chcú vybudovať utopický svet uprostred čistej prírody. Nález mŕtveho tela novorodenca na pozemku továrne však jej predstavami o vysnívanej budúcnosti otrasie. Vrodená empatia, umocnená tehotenstvom, jej nedovolí uspokojiť sa s nápadne rýchlym vyriešením záhady.

"Česko-slovenská spolupráca na filme z obdobia prvej republiky ponúka nesmierne zaujímavé prepojenie vnímania tohto obdobia našich dejín, ale aj jeho jednotlivých aktérov,"
hovorí slovenský koproducent Rasťo Šesták z DNA Production. "Som rád, že sme sa stali súčasťou tohto projektu, pretože nejde o klasický historický príbeh, ale napriek tomu, že je zasadený do konca 30. rokov 20. storočia, má človek pocit, že by sa pokojne mohol odohrávať aj dnes," poznamenal.