Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Filmové ceny Český lev bude moderovať Jiří Havelka

Jiří Havelka, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pätnásťčlenné prezídium ČFTA tiež každoročne oceňuje mimoriadny prínos pre českú kinematografiu a môže udeliť aj cenu za výnimočný počin v oblasti audiovízie.

Praha 1. decembra (TASR) - Filmové ceny Český lev za rok 2021, ktoré udeľuje Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA), rozdajú počas slávnostného večera v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina v sobotu 5. marca 2022.

Úlohy moderátora sa po prvý raz zhostí režisér a herec Jiří Havelka. Ceremoniál 29. ročníka udeľovania cien Český lev poskytne tradične v priamom prenose Česká televízia na programe ČT1, informoval v stredu webový denník Novinky.cz.

Akademici začali zároveň v stredu hlasovať o nomináciách, ktoré budú zverejnené 17. januára.

"Akademici v tomto roku hodnotia úctyhodných 32 hraných celovečerných filmov. Z celkovo 33 tohtoročných dokumentárnych filmov vybrala predvýberová komisia zostavená z členov akadémie 16 snímok, o ktorých budú akademici hlasovať v prvom kole," vysvetlila výkonná riaditeľka ČFTA Tereza Rychnovská.

Akademici hlasujú aj o 16 televíznych dielach; táto kategória je už druhý rok otvorená aj pre diela distribuované prostredníctvom internetu. Krištáľovú sošku Českého leva si môžu odniesť aj niektoré zo siedmich animovaných a 13 krátkych filmov.

Výročné ceny Český lev budú udeľované v 21 kategóriách. Pätnásťčlenné prezídium ČFTA tiež každoročne oceňuje mimoriadny prínos pre českú kinematografiu a môže udeliť aj cenu za výnimočný počin v oblasti audiovízie.

Podujatie sa uskutoční prvýkrát pod taktovkou režisérky Terezy Kopáčovej, ktorá má na konte napríklad úspešný seriál Ochránce (2021) alebo televízny film Metanol (2018).