Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Filmové dni Lux Film Days sú prvýkrát online, prehliadku otvára Ida

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Všetky uvedené filmy spája nominácia na Filmovú cenu LUX, udeľovanú od roku 2007 Európskym parlamentom.

Bratislava 27. januára (TASR) - Poľským filmom Ida štartujú v stredu na Slovensku filmové dni "Lux Film Days". Prehliadka s výberom najlepších európskych filmov nominovaných na prestížnu Filmovú cenu LUX, ktorú udeľuje Európsky parlament, sa koná prvýkrát online. Potrvá do 30. januára na platforme Kino doma. Premietanie na www.kino-doma.sk je prístupné zadarmo po celej SR. V rámci podujatia predstavia aj novú podobu filmovej ceny "LUX - Európska filmová cena divákov".

"Všetky projekcie sú pre divákov zo Slovenska zadarmo, treba sa len vopred zaregistrovať. Nebudú chýbať ani príhovory dramaturgov a usporiadateľov, aby sa zážitok z virtuálneho kina čo najviac priblížil reálnej návšteve klubového kina," informovala TASR Soňa Mellak, tlačová atašé EP.

Prehliadku otvára Oscarom ocenená poľská snímka Ida. Vo štvrtok sa diváci môžu tešiť na celovečerný debut Mustang tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüvenovej, ktorý rozpráva o sestrách vyrastajúcich na dedine na tureckom severozápade. Na piatok usporiadatelia pripravili poľskú kroniku Posledná rodina. Sobotňajší podvečer prinesie animovaný film pre celú rodinu Môj život Cuketky. Podujatie ukončí v sobotu večer snímka talianskej režisérky Alice Rohrwacherovej Šťastný Lazzaro, ktorá je poctou klasickým magicko-realistickým filmom.

"Stream každého filmu prebieha iba raz v konkrétny daný deň a hodinu. Atmosféru kina ďalej navodzujú tematické úvody," avizujú organizátori prehliadky s tým, že uvádzané filmy sú dramaturgickou ochutnávkou toho najlepšieho z európskeho filmu za posledné roky. Zároveň ide o tituly, ktoré sa dotýkajú podstatných tém európskej verejnej diskusie.

Všetky uvedené filmy spája nominácia na Filmovú cenu LUX, udeľovanú od roku 2007 Európskym parlamentom. Ocenenie, ktoré vytvorili na podporu distribúcie európskych filmov, mení svoju podobu. Od februára budú do výberu víťaza zapojení priamo diváci. "Cena LUX tiež prehlbuje spoluprácu s Európskou filmovou akadémiou (European Film Academy), aby oslovila širšie publikum. Kvôli týmto zmenám bola cena tiež premenovaná na LUX - Európska filmová cena divákov," vysvetlila Mellak k prehliadke a udeľovaniu ceny, ktorou EP podporuje kinematografiu a posilňuje skutočnosť, že je jedným z najbohatších a najsilnejších kultúrnych prejavov a má v európskom kultúrnom modeli významné postavenie.

Filmové dni Lux Film Days sa každoročne konajú vo viac ako 50 európskych mestách, či už v kinách alebo ako súčasť festivalov. V rámci akcie sa v Európe bežne uskutoční približne 240 projekcií súťažných filmov nominovaných na Filmovú cenu LUX. V spojitosti s opatreniami súvisiacimi s pandémiou COVID-19 sa tentoraz bude podujatie konať virtuálne na platforme Kino doma.

Lux Film Days organizuje Kancelária Európskeho parlamentu v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) a kanceláriou Kreatívna Európa Media. Nulové vstupenky sú k dispozícii na stránkach partnerských kín projektu Kino doma.