Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Slovenské animáky predstavuje Rakúske filmové múzeum vo Viedni

Ilustračné foto Foto: TASR

Programové bloky reflektujú rozprávky i rozprávačky, mýty, politiky, lásku v podobe gýča, zármutok, mesto i snívanie.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Súčasné i klasické slovenské animované filmy môžu v týchto dňoch vidieť návštevníci Rakúskeho filmového múzea vo Viedni. Do 19. októbra tam prebieha retrospektívna prehliadka Animace/Animácia - 100 rokov československého, českého a slovenského animovaného filmu, počas ktorej sa premieta 34 krátkych a celovečerných slovenských animovaných snímok. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Prehliadka ponúka prienik do českej a slovenskej animovanej tvorby od jej vzniku až po súčasnosť. V piatich tematických okruhoch nazvaných Folklór & sci-fi & legendy, Politika, Bábky, (Ne)realita, Anima(lab) sa nachádzajú filmy od legiend klasického animovaného filmu, ale aj diela predstaviteľov mladej animácie z éry samostatného Slovenska po roku 1993. "Filmy v programových blokoch nie sú radené chronologicky, vďaka čomu vzniká príležitosť vidieť ich v nových súvislostiach," poznamenala Nôtová.

Programové bloky reflektujú rozprávky i rozprávačky, mýty, politiky, lásku v podobe gýča, zármutok, mesto i snívanie. Prehliadka zároveň ponúka prezentáciu rôznych techník animácie a nové perspektívy vo vnímaní klasických filmov, ktoré sa premietajú z 35 mm kópií. Bohaté zastúpenie v programe má Viktor Kubal. Diváci si môžu pozrieť oba jeho celovečerné filmy Zbojník Jurko (1976) s predfilmom Čmuchal & Sviňa zasahujú (2009) od Andreja Kolenčíka a Krvavá pani (1980) s predfilmom Žltá (2017) od Ivany Šebestovej. Nechýbajú ani Kubalove krátke snímky a jeho kombinovaný pseudodokument Vstupujeme do doby atómovej (1963).

Do prehliadky sú zaradené aj filmy animátorov ďalších zvučných mien, ako sú Ondrej Slivka, Vlastimil Herold, Rudolf Urc, Ivan Popovič či Jaroslava Havettová. Tvorbu mladších predstaviteľov slovenskej animovanej tvorby reprezentujú filmy, z ktorých mnohé získali ocenenia na zahraničných medzinárodných festivaloch.

Rozsiahla prehliadka sa začala 3. septembra, celkovo uvedie takmer 200 československých, českých a slovenských animovaných filmov v päťdesiatich programových blokoch. Pripravilo ju Rakúske filmové múzeum vo Viedni v spolupráci s Národným filmovým archívom SFÚ a Národným filmovým archívom (NFA) Praha.