Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Na Filmovom chodníku slávy pribudla pamätná dlaždica herca Š. Kvietika

pamätná dlaždica na Filmovom chodníku slávy pribudla Štefanovi Kvietikovi pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave 20. júna 2013. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Júnová tradícia odhalenia dlaždice býva súčasťou multižánrového mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava.

Bratislava 20. júna (TASR) – Štefan Kvietik je štvrtý slovenský herec, ktorý má pamätnú dlaždicu na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Žulovú dlaždicu s jeho menom a podpisom dnes slávnostne odhalili. Pred nim sa stali laureátmi tohto ocenenia herci Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová a Jozef Adamovič.

"Je to pre mňa pocta, vzácna chvíľa. Nečakal som, že Chudík s Kráľovičovou budú svedkami tejto udalosti pred divadlom, ktoré bolo mojim životom. V ňom som hrával 37 rokov," poďakoval predchádzajúcim laureátom aj ostaným prítomným za účasť čerstvý laureát.

Pre Kvietika toto ocenenie nebolo prekvapením, pretože si ho už symbolicky prevzal počas vlaňajšieho novembrového Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (MFFB). Júnová tradícia odhalenia dlaždice býva súčasťou multižánrového mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava. K slávnostnej promenádnej atmosfére prispela dobovými pesničkami pezinská kapela Funny Felows.

Galéria: Pamätná dlaždica Štefana Kvietika





Podľa riaditeľa Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimíra Greža sa na Slovensku málo ďakuje kultúrnym osobnostiam a tento chodník je nevšednou výnimkou.

"Filmový chodník slávy je jediný pamätník týmto hereckým velikánom. Preto pred týmto divadlom, že tu prežili najkrajšie umelecké obdobie," zdôvodnila iniciátorka ocenenia Mária Reháková.

Štefan Kvietik sa narodil v Dolných Plachtinciach (1934). Vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kam sa neskôr vrátil ako pedagóg. Herecky začínal v Armádnom divadle v Martine, v roku 1959 sa stal členom činohry Slovenského národného divadla v Bratislave. Je nositeľom viacerých ocenení, medzi nimi štátneho vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra II. triedy (2004). Na udeľovaní cien Osobnosť televíznej obrazovky (2010) za rok 2009 bol zaradený do Siene slávy. Od roku 1960 hral v 40 filmoch, medzi iným aj v tituloch Boxer a smrť (1962), Medená veža (1970), Hriech Kataríny Padychovej (1973), Kto odchádza v daždi...(1974), Sneh pod nohami (1978), Tisícročná včela (1983) či Tábor padlých žien (1997). V rokoch 1990 až 1994 bol poslancom Národnej rady SR.

Filmový chodník slávy založili MFFB, mesto Bratislava a BKIS v roku 2009 s cieľom každoročne uctiť si a vzdať hold významným umeleckým osobnostiam slovenského divadelníctva a kinematografie.