Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Filmový festival inakosti otvoril usmievavý titul Cloudburst

Snímka z filmu Cloudburst Foto: youtube

Medzi tohtoročné novinky festivalu patrí sekcia o neheterosexuálnych senioroch a seniorkách Queer Age, ktorá divákom ponúkne i seniorské road-movie Prietrž mračien.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Projekciou snímky režiséra Thoma Fitzgeralda Cloudburst (Prietrž mračien) otvorili v stredu večer (24.10.) v bratislavskom Kine Lumiére Filmový festival inakosti (FFi). Nesúťažná prehliadka queer kinematografie premietne do nedele 28. októbra 27 dlhometrážnych filmov. Prinesie filmové novinky aj staršie snímky, tvorbu zahraničných filmárov i domácich režisérov.

Radosť z festivalu na území Bratislavy vyjadril v príhovore veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie v SR Christian Fotsch. "Život gejov a lesieb je farebný. Je plný kultúry, divadla, tanca, pochodov a som rád, že si budeme môcť pozrieť jeden z aspektov tohto farebného života, a to sú práve filmy," uviedol počas slávnostného otvorenia a ocenil fakt, že slovenská vláda zriadila výbor pre práva LGBTI ľudí.

"Ja osobne, ako aj Švajčiarsko túto iniciatívu slovenskej vlády vítame. Viem takisto, že na Slovensku prebiehajú debaty o registrovanom partnerstve. Práve tento druh partnerstva sa stal vo Švajčiarsku realitou v roku 2007 a sú s tým veľmi pozitívne skúsenosti," dodal Christian Fotsch.



Medzi tohtoročné novinky festivalu patrí sekcia o neheterosexuálnych senioroch a seniorkách Queer Age, ktorá divákom ponúkne i seniorské road-movie Prietrž mračien. "Je to jeden z tých pozitívnejších a veselších filmov. Dovolili sme si ho vybrať na základe toho, že posledné tri roky festival uvádzal i náročnejšie tituly. Tento film je veľmi divácky vďačný, je usmievavý," povedala riaditeľka FFi Zita Hosszúová na margo kanadskej snímky, ktorú festival premieta v rámci špeciálnej sekcie Queer Age.

"Je venovaná životu LGBTI seniorov, ich spomienkam, súčasnému životu a náhľadu na vlastnú existenciu, ako aj na priebeh boja za zrovnoprávnenie neheterosexuálnej menšiny," doplnila.

Filmový festival pre lesby, gejov, bisexuálov a bisexuálky, transgender a intersex ľudí, ich rodičov, deti a priateľov je nesúťažnou prehliadkou, organizátori však predsa udelia jednu cenu - Ružový balónik. Tú získa divácky najobľúbenejší film prehliadky.

Festival podporil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Záštitu nad FFi prevzal rovnako bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Festival je realizovaný s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd. Prehliadku finančne podporilo aj Ministerstvo kultúry SR.