Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Filmový festival inakosti otvoril film o homosexuálnom kňazovi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Patronát nad FFi aj v jeho 7. ročníku držia herci Zuzana Kronerová a Richard Stanke, záštitu nad ním prevzal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Vizuálne pôsobivá snímka V mene... z dielne mladej poľskej režisérky a scenáristky Malgorzaty Szumowskej dnes slávnostne odštartovala v Bratislave 7. ročník Filmového festivalu inakosti (FFi). Film "o zmätených emóciách, potlačovaní citov a osamelosti" otvára tému homosexuality v radoch kňazov.

Rozpráva o katolíckom kňazovi Adamovi, ktorý žije na dedine v Poľsku, pomáha tínedžerom s problémovým správaním a celibát považuje za možnosť, ako uniknúť pred vlastnou sexualitou. Organizátori očakávajú, že film pritiahne na festival širokú verejnosť.

"Je dobré, aby sa takéto filmy premietali na filmových festivaloch nielen inakosti. Je dôležité, aby filmy kládli otázky, aby provokovali, aby podnecovali myslenie," povedala pre TASR riaditeľka FFi Zita Hosszúová.

Festival pre lesby, gejov, bisexuálnych, transrodových, intersexuálnych ľudí, ich rodiny, deti a priateľov ponúkne do nedele 27. októbra v bratislavskom Kine Lumiére celkovo 19 titulov s LGBTI tematikou a 21 projekcií. Diváci sa môžu tešiť na 17 celovečerných filmov a dve krátke snímky.

Okrem premietaní podujatie prináša viaceré sprievodné akcie - workshopy, diskusie, divadelné predstavenie, ale aj Soirée s Robertom Vanom, ktoré si návštevníci mohli užiť hneď prvý festivalový večer. Svetoznámy fotograf pre TASR uviedol, že sa FFi rozhodol podporiť preto, že aj on je iný. "Každý človek je iný, máme iné odtlačky prstov a iné myslenie v hlave," doplnil umelec pôvodom zo Slovenska.

Podporovať dobré veci sa podľa vlastných slov priučil už v detstve od starého otca. "Bol záhradník a vždy hovoril, že keď chceme, aby ten ďalší rok bol lepší alebo podobný, musíme vrátiť jednu tretinu z úrody späť do zeme, nemôžeme všetko zavariť, pretože potom nič nevyrastie," dodal Robert Vano, ktorý na festivale bezprostredne priblížil svoj životný príbeh - príbeh emigranta, uznávaného fotografa, homosexuála.

K festivalu tiež patrí diskusia, ktorú organizátori venovali LGBT aktivizmu v kresťanskej krajine, panelová diskusia o pôsobení LGBT komunity v pracovnom prostredí či otázky práv LGBT osôb na Slovensku. Sprievodné podujatia sa konajú v partnerských priestoroch festivalu.

Patronát nad FFi aj v jeho 7. ročníku držia herci Zuzana Kronerová a Richard Stanke, záštitu nad ním prevzal minister spravodlivosti Tomáš Borec, predseda Výboru pre práva LGBTI osôb. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.