Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Filmový kabinet v Kine Lumiére otvára druhý semester

Autentické projekcie sa realizujú výhradne z unikátnych archívnych 35 mm filmových kópií Národného filmového archívu SFÚ.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Vzdelávací a prehľadový cyklus o dejinách svetovej a slovenskej kinematografie Filmový kabinet vstupuje do druhého semestra. Jeho prvá prednáška spojená s projekciou sa uskutoční vo štvrtok 12. septembra o 18.00 hodine v Kine Lumiére. Témou bude poetický realizmus. "Pre veľký záujem zo strany verejnosti organizátori Filmového kabinetu pridali projekcie filmov aj pre záujemcov, ktorí nie sú účastníkmi kabinetu," TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Prvou prednáškou na tému Poetický realizmus: Noc a mesto sa frekventanti vrátia do 30. rokov vo Francúzsku a k realistickým príbehom obyčajných ľudí, nazeraných poetickou optikou. Najvýznamnejšími predstaviteľmi tohto smeru boli režiséri Marcel Carné a Julien Duvivier. Prednáška bude spojená s Carného filmom Deň začína (1939). Druhý septembrový večer kabinetu (26. 9.) bude na tému Jean Renoir a (ne)klasicizmus. Renoira predstaví ako solitéra, pôsobiaceho paralelne s tvorcami poetického realizmu a uvedie jeho film Veľká ilúzia (1937).

Druhý semester Filmového kabinetu potrvá do januára 2014. Bude sa konať každý druhý štvrtok o 18.00 hodine. Projekcie otvorí lektorská prednáška, po nej bude nasledovať projekcia filmu a diskusia po jeho uvedení. Dramaturgiu opäť pripravili filmový teoretik Michal Michalovič a estetik filmu Juraj Oniščenko.

Prvý semester kabinetu úspešne absolvovalo 50 účastníkov, ktorí získali oficiálny diplom SFÚ. Ako ďalej uviedla Nôtová, na druhý semester sa prihlásilo 105 frekventantov, čím sa kompletne naplnila kapacita účastníkov. Preto nebudú prednášky a premietania v druhom semestri zatiaľ prístupné neregistrovaným záujemcom. "V nadväznosti na túto skutočnosť sa dramaturgovia Kina Lumiére ale rozhodli filmy z cyklu Filmový kabinet zaradiť aj do bežného programu kina pre verejnosť v sekcii Filmotéka, projekcie však budú bez prednášok," dodala s tým, že zvyčajne sa bude premietať v nasledujúci deň po projekcii Filmového kabinetu.

Filmový kabinet organizuje SFÚ pri príležitosti 50. výročia svojho vzniku v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov (ASFK). Autentické projekcie sa realizujú výhradne z unikátnych archívnych 35 mm filmových kópií Národného filmového archívu SFÚ.